Sommarkonversation med far

...Jag: .. blabla.. så mamma och vi var ute på ön och badade..
Pappa: mhm.. hur ser hon ut?
Jag: mamma? Eh.. (försöker tolka honom som att han menar om hon ser frisk ut, eftersom hon är sjuk).. jo alltså ehm hon ser ju bättre ut, alltså friskare.. fått tillbaka en frisk färg igen, hon verkar må bättre.. det var kul att hon kunde följa med och..
Pappa: mm men hur ser hon ut.. hade hon bikini?
Pappas sambo från tv-rummet: haha.. men vad säger du?  
Pappa, till mig igen: alltså, simmar hon? är hon solbränd?
Jag: men... ((suck)) eh.. alltså nej.. det var bara jag som badade... hon ser friskare ut alltså, verkar må bättre
Pappa, tappar intresset: mm.. jaja.. ja det är väl bra att du gör saker med henne.

Till saken hör att min far, den underlige mannen, är väldigt populär både hos finfolk och andra mindre bemedlade - dom skrattar "haha din far är ju helt underbar, han är bara sig själv haha". Är dom liberala tycker dom att det är skönt att stå upp för "den minsta minoriteten i samhället", den underliga individen - att gilla pappa är att visa sig liberal. Inte pappa emot, han sticker gärna ut, men vi barn får bara prata om dom snällare tokroligheterna, han är medveten om sitt rykte. Pappa är vän med mannen som en gång slängde en levande katt på soptippen. På sista tiden har han börjat använda ordet neger om mörkhyade, ett ord som förut uppfattades som för grovt har nu getts en uppfriskande liberalkonservativ klang "jag säger vad jag vill". Sambon protesterar klentroget, förut var hon vänster , men röstade efter år av pappas övertalning blått i Eu-valet. Marit Paulsen. För mig försöker hon ursäkta sig, fast jag inte säger nånting: "ja haha jag kände att det kunde behövas en kärring i EU haha". Pappa ler för sig själv.

-----------------
Jag ser att Alex Schulman på pappabloggen hyllar underligheter hos sin svärfar som innefattar sånt som jag skulle beskriva som en olustig brist på empati... Alex gillar också underliga "karakttärsstarka" män. Det finns det fler unga män som gör, såklart, och inte bara han. Jag kan inte dra en annan slutsats än den att man kan tydligen vara nästan lite som man vill, man blir bara charmigare och lustigare i vissa kretsar om man beter sig lite illa - så länge man är man.


Sexism

Ja. Det är ju väldigt lätt att säga att kvinnor ska vara jämlikar.. 

Bananas, kvinnorna som nättrakasseras och sexism-begreppet

Skrev för några dagar sedan en kritisk kommentar på The Bananas blogg efter ett inlägg där han upprörs över de kvinnor som yttrar sig om att kvinnor generellt drabbas hårdare av näthat och mobbing än män. Eftersom han i sitt svar påpekar att jag numera är förbjuden att kommentera på hans blogg, jag är tydligen hin håle sexismen personifierad ungefär eftersom jag gärna solidariserar mig med dessa kvinnor som trakasseras och berättar om sina erfarenheter och upplevelser av trakasserier - så kanske det är bäst att därför publicera mitt svar här också:

" ojoj du klarar verkligen inte av det minsta ifrågasättande och frågor. Ditt svar visar på att du inte kan bemöta kritiken om ett för liberalt angreppsätt på problematiken på ett seriöst sätt. Jag menar, ingen är specialist på allt, jag tror det inte om mig själv - och du är det inte på dessa kvinnor och deras erfarenheter, eller tror du verkligen det? Om du uppfattar detta mitt påpekande som "sexism" , visar det att du saknar grundläggande bitar i din förståelse av sexismbegreppet, som till sin definition just belyser mäns överordning av kvinnor och _maktförhållanden_ och inte försöker mörka dessa med enbart blekta liberala individgeneraliseringar.
För att förtydlig - kritik av dina analyser, av det DU skriver, är INTE i sig sexism. Get over martyrskapet.

Ett annat sätt för dig att bemöta kritiken skulle kunna vara att ta du tog dig en funderare -tar jag verkligen kvinnors erfarenheter på tillräckligt allvar? Ditt svar visar dock med tydlighet att du saknar sådan intentioner. Kvinnorna har fel i sina erfarenheter, punkt slut, du vet bättre. Den enda motiveringen vi får är att DU själv fått dumma kommenterare på din blogg. Något jag tror ALLA bloggare varit med om någon gång eller flera, som muslim säkerligen oftare, hur det i sig dock skulle ogiltigförklara SÅ många kvinnors erfarenheter i rampljuset kvarstår dock som mysteriet, den logiska pusselbiten som saknas. Dina grova ord om "kaskadkräkningar" visar dock på vilken nivå du vill hålla diskussionen."

Tycker någon verkligen att hans raserianfall är i proportion till min sakligare kritik?

Om jag träffade honom i verkligheten och hade mage att påpeka brister i hans analys, skulle jag få en smäll om jag fortsatte att ifrågasätta honom och inte tystnade när han hade bestämt det? Jag kan inte låta bli att undra, erfarenheten jag har är att vissa män som har en grandios självbild verkligen inte klarar av att kvinnor ifrågasätter dem, också ibland faktiskt kan hota med våld.

Är det meningen att jag, eller någon annan kvinna som vill lyfta fram kvinnors unika erfarenheter av att vara kvinnor, inte ska våga? Det finns bevisligen ett problem med att kvinnor alltid storsint förväntas tiga och inte kritisera, man kan välja att spä på det problemet, med allt det innebär i sina mest långtgående effekter, eller att vara mer ödmjuk inför kvinnliga erfarenheter av något så skamligt som att vara "utsatt" för vad vissa anser att en manlig identitet berättigar dem till. Hur tyst och muslikt måste en kvinna viska och bete sig för att Banan inte ska uppröras till den grad är frågan som hänger sig kvar? Blyga violer som aldrig ifrågasätter ska kvinnorna vara medan vissa män anser sig kunna uttrycka sig hur grovt som helst vid minsta lilla fråga? Som visan går, en liten fråga får man tåla..

För att ta det som är självklart för många rörande sexismbegreppet men uppenbarligen inte alla: kvinnor som berättar om genusbetingade trakasserier från män är lika lite "sexister" som muslimer är islamofober som berättar om islamfobiska trakasserier från en västerländsk allmänhet, det handlar om maktförhållanden. Om en ickemuslim berättar att denne på något sätt upplever sig vara trakasserad som individ av några muslimer, kan inte denna individuella upplevelse radera ut faktiska islamofobiska maktförhållanden i samhället.  Muslimen blir inte islamofob för att han berättar om och kritiserar islamfobin  - kvinnorna blir inte sexister för att de berättar om och kritiserar sexsimen dvs maktförhållanden där de som kvinnor underordnas av män/ och / eller i förhållande till män. Islamofobibegreppet används väl inte för att beskriva occidentala fördomar bland muslimer (!), så självklart ska inte sexism användas för att beskriva något annat än mäns överordning över kvinnor.

Tänk om man kunde slippa alla dessa försök att ogiltigförklara och tysta kvinnors upplevelser av trakasserier som framförallt handlar om att de är kvinnor - kanske skulle det finnas mer tid och energi till annat - som mer tid att motarbeta islamofobi t.ex? Repressionen gentemot att försöka belysa hur kvinnors villkor utmärker sig, kostar självklart.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Läs på den välskrivna ( bättre än min) bloggen Epiphanies om det rasistiska mordet som det varit så tyst om. Själv fick jag inte reda på det förrän lång tid efteråt..  Så tragiskt. Oförmågan i flera medier att dra paralleller till en växande islamofobi..