Svensk "hedersdebatt" får kritik

Turkiska sociologiprofessorn Yakin Ertûrk kritiserar den svenska "hedersdebatten" för att likställa våldet med muslimska mäns våld. Hon kritiserar också begreppet i sig som problematiskt genom att det exempelvis döljer incest.

Enligt aftonbladet ska Ertûrk ha sagt att det gäller att hantera skillnaden mellan lag och kultur och menar att det handlar om att se till orsakerna bakom.
Som jag tolkar det handlar det om att; genom att skapa speciella lagar utifrån de föreställningar, ofta fördomsfulla, om "hedersrelaterat våld" försvåras det feministiska arbetet och dess träffsäkerhet genom de generaliseringar om våldet och uteslutande av visst våld (ex incest, svenska mäns våld) som detta innebär.

Aftonbladet däremot vill med något som tycks vara en egen tolkning få det till att handla om en konflikt mellan jämlikhet och mångfald. Det hela liknar en släng av den så uttjatade "antimångfaldsrasismen", där samhället dels felaktigt och utan maktanalys beskrivs som ett mosaiksamhälle med kulturer vitt skilda från varandra och där denna påstådda "mångfald" är ett farligt hot och en tacksam syndabock till allt ont.
 
Aftonbladets skribent kan inte tas på allvar när denne menar att det "tassas" på tå. Kan inte hjälpa att se likheterna med hur rasisterna för sin martyrkampanj om att det är så synd om dem som får kritik när de sprider sin hatpropaganda och fördomar ikring sig, att det skulle tassas på tå kring det "egentliga" problemet mångkulturen vilket likställs med "invandrarna". Det har aldrig tassats på tå kring "invandrare", rasismen har varit ständigt aktuell, närvarande och påtaglig med psykiska och fysiska angrepp. Rasismen har inte tassat på tå inför varken "mångfald" eller "invandrare".

http://www.aftonbladet.se/vss/kvinna/story/0,2789,845700,00.html


Sveriges kvinnolobby som var på plats tycks inte ha uppfattat Erûrk på samma sätt, vilket gör att det verkar som att Aftonbladets skribent tagit sig friheten att kila in lite av sin "antimångfaldsrasism" snarare. http://www.sverigeskvinnolobby.se/home/page.asp?sid=2357&mid=2&PageId=26440

Det som det har tassats på tå inför är snarare den svenska ojämställdheten, med enorm rädsla för att öppet diskutera att det faktiskt finns konflikter, att det handlar om makt. Det har tassats på tå för att det, faktiskt, pågår ett lågintensivt sk "könskrig", män mot kvinnor. Att ens påstå att denna motsättning finns, att inte jämställdhetsarbetet alls skett i samförstånd utan faktiskt med strid, motsättningar och arga gubbar på kvinnomöten är alltsedan den försmädliga SVT:såpan "Könskriget" närmast omöjligt att säga. I demokratier, där makten inte har samma tillgång till vapen och våld som i en diktatur, är propagandan desto viktigare i det att folket måste luras att tro att de har nån reell makt och styras att tycka "rätt". En stor del av den feministiska rörelsen lurades och gick i fällan och gör nu allt för att vara männen och makten till lags omedvetet styrda av denna smarta Könskrigs-kupp, i den naiva tron att med lite väna ord kommer de få möjligheter att förändra samhället. Att patriarkatet kommer hjälpa till att avskaffa sig självt. Nu tillåts det bara pratas om samförstånd, om schyssta svenska killar och "extremfeminister".

Det är inte så stor skillnad på Sverigedemokraternas "Vägra kallas rasist"-kampanj och SVT:s "Vägra erkänna ett pågående Könskrig". Och det kanske tåls att sägas en gång till, det handlar inte om manshat utan om en beskrivning av verkligheten. Så det tassas inte på tå, det är en modern form av krig som pågår.

Tant-attack

http://media.hd.se/image?2006/03/02/128511/large/269235.jpg

http://aycu32.webshots.com/image/2431/1767543306737099895_rs.jpg

Är alltid lika peppande.

Underhållning

och nyhetsförmedling i ett: http://svinstian.blogspot.com/  för nån som kan ha missat...

Kubanskt

Du är vacker som du är, blommande ebenholts, svarta ljus. Du är vacker som du är, inte bara din kropp, utan din hjärna och tanke.”   
Las Krudas - Du är vacker

"Sexuellt våld är sällsynt, grannar uppmanas att ingripa om de ser eller hör tecken på våld i hemmet och pojkar – och flickor – får i skolan lära sig att respektera kvinnor. Våldtäkt och sexuellt utnyttjande av barn är allvarliga brott och våld i hemmet straffas med fängelse."         Och nej det handlar inte om Sverige..

http://www.tidskrift.nu/artikel.php?Id=3059

Manshatet avslöjat

Läs dagens Rocky på DN. Bli sedan upprörd över all sans och skriv inlägg med krav om avståndstagande i din blogg och samtliga offentliga forum du kan finna på. Lycka till!

Arabiskt systerskap med ny FN:ordförande

Haya Rashid al-Khalifa är ny FN:ordförande. Hon är jurist och har tidigare arbetat med kvinnors rättigheter och internationell konflikthantering.
Hon är den första kvinnan på posten sedan (!) 1969.
http://mobil.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22584&a=606228&lid=senasteNytt_275956&lpos=rubrik_606228


Bilden från http://www.hraklf.com/l1.htm

Systerligt gratulerades hon av den Kuwaitiska kvinnliga ambassadören Nabeela Al-Mulla som samtalat med Bahrains 18 kvinnliga ambassadörer som menade att de skulle:
 "promised to cross the geographical divide, go the extra mile and make her assembly presidency, as a woman, a success." .
http://www.kuna.net.kw/home/Story.aspx?Language=en&DSNO=874699

Vad tänker den västerländske mannen?

Vad rör sig längst inne i hans hjärnas vindlingar, vad drömmer han om? Vad är det han antyder med sina tystnader, med sina självsäkra små leenden, sarkasmer och ironier?

Jag kan inte släppa den, så himla intressant bok. Egentligen vill jag inte dela med mig, jag vill att den ska vara min min, precis som jag inte under ett års tid berättade för någon om exakt hur bra Shins första skiva var. Min, en brilliant hjärna att låna tankar av, att njuta av att veta att det finns någon som är så himla bra, så himla bra att den kan åstadkomma nått sånt här, att känna som att jag äger en stjärna en kort stund eller bär på den underbaraste hemligheten, att med fuktade ögon bära vetskapen om den vackraste källan i djungelns hetta.

” Tydligen var västerlänningarnas harem en orgiastisk fest där männen fick njuta av ett sannskyldigt underverk: att få sexuell tillfredställelse utan motstånd eller besvär från de kvinnor de gjort till slavinnor. I muslimska harem räknar männen med att deras förslavade kvinnor ska kämpa emot av alla krafter och få deras förväntningar på njutning att komma till korta. Västerlänningarna tänkte också främst på bilder av haremsliv som man kan se i konsten och på film, medan jag såg för mig själva platsen – harem byggda med höga murar och i riktig sten, av mäktiga män som kalifer, sultaner och rika köpmän. Mitt harem associerade till den historiska verkligheten. Deras hörde ihop med bilder skapade av berömda målare som Ingres, Matisse, Delacroix och Picasso – som reducerade kvinnor till odalisker (ett turkiskt ord som betyder slavinna) – eller av skickliga hollywoodregissörer som framställde kvinnor i harem i form av minimalt klädda magdansöser villiga att betjäna sina erövrare. En del journalister nämnde också operor som Verdis Aida eller baletter som Djagilevs Sheherazade. Men vilken bild journalisterna än syftade på, beskrev de alltid harem som ett vällustigt underland indränkt med ohejdat sex som påbjöds av svaga, nakna kvinnor, lyckliga att hållas inspärrade.” s. 21-22 

ur  ”Shaharazad reser västerut” av Fatima Mernissi

Sommar sommar sommar

Sommarens boktips:  Shahrazad reser västerut av Fatima Mernissi. Läser om och gillar lika mycket och upptäcker nytt. Fascineras och imponeras och skäms och blir styrkt.  Skönlitterär. Vetenskapliga samlingar lyckas inte beskriva så mycket som den här, eller påverka. Måste läsa Behind the Veil också, varför har jag inte gjort det tidigare? Läser överhuvudtaget alldeles för lite.

Sen träffade jag Devrim Mavi för några dar sen, hon kom på feministfestivalen och föreläste. Devrim Mavi berättade om att i Turkiet, där hon är född, finns det inga löneskillnader mellan könen, där debatteras och kämpas det för andra saker istället, jag tror det va att alla ska ha samma lön i samma yrke oavsett hur länge den arbetat i yrket. Låter rätt ballt.

Devrim Mavi var skitsnygg, trevlig och sa supersmarta grejer, pratade om det problematiska i systerskapet, om rasism, klass och så vidare, såklart. Och jag var Devrim Mavi-glad i två dagar efteråt. Den börjar bra, sommarn..


Senare i sommar;

hittade det här som verkar gött o uppdaterar här för det passar bättre****
Rosa Parks Kaféer i Malmö: Intersektionalitet, hur funkar det?
Plats:
Malmö - söder
Arrangör: Iransk-Svenska Solidaritetsföreningen
Datum: torsdag den 15:e juni, 2006
Tid: 18:30 
Beskrivning:

Föredrag och diskussion med Tiina Rosenberg, genusforskare, om vad det intersektionella perspektivet innebär för det antirasistiska arbetet.

Rosa Parks Kaféer i Malmö är en mötesplats för att skapa samarbete mellan de organisationer och aktörer som organiserar sig mot rasism och diskriminering. Formen för projektet är ett kafé med föredrag, diskussion, snack och fika. Målet är att lära känna vandra och att lägga grunden för samarbete.

Alla är varmt välkomna! Vi hoppas att många kommer för att delta och lägga grunden till ett aktivt samarbete och nätverkande mot rasism och diskriminering.

Fri entré!
Tid: kl. 18.30 – 20.30
Plats: St. Gertrudsgatan 4C (vid Panora), Malmö
Kontakt: rosapark@uppmana.nu eller 040 – 18 70 95


Pride:  Idaho tipsade om att temat på Stockholm Pride iår är mångkultur, och på Pridehouse antirasism.
http://www.stockholmpride.org/nyheter/146

Rasistpartierna hotar fortsatt utveckling mot jämställdhet

"När stora samhällsgrupper strävar efter en jämställdhet gör de
rasistiska partierna precis tvärtom, och gör allt för att behålla en
gammaldags mans och kvinnobild. Den manlighet som skapas inom de mansklubbar
som Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna är, består av en allt annat
än positiv och jämställd mansbild. Sverigedemokraterna skriver att de vill
motverka en ombytlighet mellan könen. Jämställdheten grundar sig på att
kvinnor och män tillåts en ombytlighet i sina liv och i arbetsfördelningen
så att kvinnor inte tvingas stå bakom spisen och enbart män är fria att
arbeta och ta plats i samhällslivet. Vad Sverigedemokraternas formulering
syftar till är därför att förpassa kvinnor tillbaka till köksarbete, och män
till "manliga" sysslor, oavsett vad kvinnorna själva önskar, ombytlighet är
inte att önska menar Sverigedemokraterna. Nationaldemokraterna skriver om en
"sund" manlighet, men hur det är med den sundheten visar de egna
partimedlemmarnas våldsfyllda förflutna, medlemmar som är anmälda för både
misshandel av sina flickvänner och misshandel mot andra män.
Partiernas
inställning till detta är inte heller ett tydligt avståndstagande, till
exempel kunde Kim Benito Stavne Fredriksson, som har misshandlat och med
kniv mordhotat sin sambo inför de egna barnen, utan problem fortsätta
organisera ungdomsläger och på andra sätt är aktiv inom partiet.

Nationaldemokraterna har ett kvinnoförbund NKF, vid en närmare titt blir det
uppenbart att detta förbund bara är ett spel för gallerierna. Den längsta
texten som ska illustrera vad kvinnoförbundet står för är skrivet av en man,
Nationaldemokraternas kvinnor tillåts knappt ens föra sin egen talan! Dessa
vill aktivt jobba för att behålla de könsroller, som den manlighet som i
nuläget gör att män bland annat misstänks för 98 % av sexualbrotten (BRÅ),
och en syn på kvinnor som svagare, känsligare och mindre kompetenta än män.
Nationaldemokraternas kvinnosyn är att kvinnor inte är myndiga att fatta
egna beslut om sina kroppar, man vill bland annat minska kvinnors rätt till
sina egna kroppar genom att propagera för minskade möjligheter för kvinnor
att få abort. Den tystnadsplikt, som män annars är berättigade att få inom
sjukhusväsendet, anser inte Nationaldemokraterna att kvinnor är värda utan
vill ta bort den när det kommer till aborter. Svenska kvinnor beskrivs
närmast som omyndiga,
 
"vi kvinnor behöver manliga karlar som kan ställa upp
och skydda oss"
menar NKF. Okunskapen om att de flesta våldtäkter och
kvinnomisshandelsfall begås av svenska män är pinsamt uppenbar, istället är
det fantasimonstret, och likt Nazitysklands judeskräck, den påhittade
syndabocken ?det mångkulturella samhället? som sprider skräck i förvirrade
hjärnor.

Nationaldemokraterna kan inte heller sin svenska historia och sprider lögner
om att Sverige alltid värnat kvinnor från våldtäkter och våld. Den juridiskt
beläste vet att detta inte stämmer, i den svenska lagstiftningen blev
våldtäkt inom äktenskapet straffbart först så sent som 1962, bara ett bland
många exempel ur den svenska kulturens historia. Att inte så mycket ändrats
visar inte minst nationaldemokraterna själva när de skriver att man bör
tolerera att en man slår sin flickvän i ett gräl, det menas:
"Ibland är
kvinnan "ful i mun" när hon grälar på sin man, och han anser sig då ha rätt
att ge henne en hurring. Detta kan förstås trappas upp eftersom det inte
finns någon klar gräns för vad en man får göra mot sin kvinna innan det går
över i "riktig" hustrumisshandel."
Om en man slår till sin flickvän anser
alltså Nationaldemokraterna att detta inte är riktig misshandel
och, med
deras egna ordval, bör detta tolereras.

Nått som inte är mindre skrämmande är också hur Nationaldemokraternas
kvinnoförbund kommer till de svenska gruppvåldtäktsmännens försvar, genom
att skriva:
"Är det inte märkligt hur beredvilligt feministerna riktar fokus
på ett litet fåtal fall av "grupputnyttjande" där svenska män varit
inblandade, utan direkt brutala inslag och med jämnåriga offer".
NKF vill
inte att svenska mäns gruppvåldtäkter ska tas på allvar och kritiseras.

Detta är ett hån mot de kvinnliga offrens möjlighet till upprättelse när det
kommer till svenska män som våldtar. Istället antyds att det inte kan vara
gruppvåldtäkt om det kvinnliga brottsoffret är jämnårigt med förövarna och
förövarna är svenska. Till och med omskrivningen av gruppvåldtäkt med ordet
"grupputnyttjande" måste sättas inom citattecken för att understryka hur
lite Nationaldemokraterna tror på de utsatta kvinnorna när de vittnar om hur
svenska män också gruppvåldtar.

Christer Mattsson, som forskat på hur nazistens identitet skapas, har visat
hur nära sammankopplad synen på invandrare som mindre värda är med en
nedlåtande sexistisk inställning till kvinnor. Den skeva kvinnosynen märks i
hur kvinnorna inom naziströrelsen främst är med som blonda kuttersmycken i
Nationaldemokraternas och Sverigedemokraternas propaganda, som tysta
dekorativa fanbärare, som födselmaskiner åt de "ariska" barnen, vilket också
var kvinnors undanskymda roll inom nazismens Tyskland. Denna dubbelmoral är
viktig att lyfta fram eftersom just de rasistiska partierna försöker ge en
bild av alla invandrare som ojämställda och bakåtsträvande. Det är alltså
inte "invandrarna" som är hotet mot kvinnorna inom Sveriges gränser utan de
sexistiska manliga nätverken som de rasistiska partierna är uppbyggda av.
Det är dessa partiers ojämställda och nedlåtande kvinnosyn som hotar en
strävan efter ett jämställt samhälle. Rasisterna i Nationaldemokraterna är
ett hot mot kvinnors rätt till egna kroppar och Sverigedemokraterna är ett
hot mot utvecklingen för jämställdhet där kvinnor och män får göra och vara
som de vill oavsett kön. Låt inte rasisterna få chansen i årets val."