Islamiska feministiska kongressen 2008

Fereshteh Ahmadi, som tidigare bl.a skrivit för Kvinnor mot fundamentalism, har skrivit en läsvärdhet i Svd. Hittade genom Esbati, också den enda bloggaren som länkat till artikeln, hedervärt av honom att uppmärksamma en intellektuell diskussion som stora delar av högern gör allt för att förtiga då det hotar deras politiska projekt. Som det står att läsa på den tredje islamiska feministiska kongressens hemsida:

"...Muslim feminists to cope with new forms of oppression arising from globalization, with particular emphasis on the alliance between neo-liberalism and religious fundamentalism"

Väldigt spännande, tänk om man kunde få va med, i härliga Barcelona dessutom. Och jag tänker på hur kvinnorörelsen återigen kan göra en insats för fred, som den traditionsenligt ofta gjort, och hoppas att de som kämpar för kvinnors situation i Sverige har mognat lite och insett att det finns mycket att lära. Att det hänger mycket på oss i den svenska jämställdheten och vår förmåga att lyssna. En uppmaning från den islamiska första kongressen 2005

"To avoid conflict, we must generate dialogue. In the gaps in between, nobody has the habit: we must build together. From shared knowledge, towards mutual acknowledgement."

feministisk utopi?

På denna länk kan man lyssna till en intervju med Emina Merdzanic, muslimsk feminist:

"12. Emina Merdzanic, feministisk muslim, längtar efter en värld där männen inte längre ser som sitt gudomliga uppdrag att dominera kvinnan och där de religiösa institutionerna bekämpar alla former av förtryck."

Kolla även mina två nya länkar i listan, MuslimWakeup och Femin-ijtihad.


Det var på den tiden... då skolan var mot rasism

- "Skolan ska inte vara neutral, sa skolminister (s) Ingegerd Wärnersson.
Skrämmande förändringar kan tyckas..

Hatbrotts-terrorism

Attentat mot moskéer. går det när man låter muslimhatande sverigedemokrater få allt mer utrymme i samhället.  Hatbrotten ökar och islamofobin är inte pojkstreck som växer bort, medelåldern för hatbrott mot muslimer är 33 år. Sverige får kritik av FN för sin passivitet och ovilja att göra något åt det växande hatet. Står det inte uppbart för alla att den verkliga terrorismen kommer från de högerextrema i vårt samhälle?

går det när man som flera folkpartister låter sverigedemokraterna styra agendan och tar efter deras retorik om " den farliga mångkulturen" och angriper muslimer och islam i desperat röstfiske, man ger dem mer makt att påverka. Den misstänkliggörande debatten leder till våldsattentat mot invandrare. Trots att partiet i förhållande till sin storlek fått mest utrymme av alla partier är man villig att ge dem ännu mer utrymme, genom att "ta debatten med dem" och ta deras problemformuleringar till sina.
 
Att all uppmärksamhet är bra uppmärksamhet är ett gammalt visdomsord som sverigedemokraterna förstått är sant, kanske borde kritiker till sverigedemokraterna också överväga om den smartaste taktiken verkligen är att göra det sverigedemokraterna högst av allt säger sig önska - att man ska debattera med dem. Kanske kunde folkpartister ägna sin "antirasism" åt verkliga problem, inte påhittade problem som sverigedemokraterna via nazistiska hemsidor får för sig är en sann verklighetsbeskrivning. Saker som faktiskt redan hänt och händer om och om igen. Mitt förslag är hatbrottsterrorismen.