Roks och de romska kvinnorna

Ibland har man full förståelse för kvinnor som väljer att inte identifiera sig med feministiska rörelser, som Roks inställning till romska kvinnor. Det finns beskrivet av bland annat Amnesty att det inte är ovanligt att romska kvinnor som utsatts för sexuellt våld nekas tillträde till härbärgen och ekonomiskt stöd i Spanien, precis som i Sverige. Att det förekommer diskriminering också bland feminister är inte så förvånande iofs, men just Lina Plougs inställning som man får intrycket av i hennes kommentarer. Vad menar hon med att det är bra med uppdelning i kvinnojourer efter etnicitet, är det inte ett lite väl lätt sätt att slippa undan ansvaret för att se till att alla kvinnor ska kunna trivas och vara välkommna på kvinnojouren?  Och jo hon beklagar, men den känslan man får av de undvikande kommentarerna är att  Roks tycker att "det är skönt att bli av med dom"?  I de flesta fall av diskriminering mot kvinnor skulle väl Lina Ploug inte nöja sig med att män bara beklagade sig?


Spel icke vara trist?

Har tidigare skrivit om spelet www.Swedkid.nu som var ett spel om rasism och fördomar för den yngre generationen, nu kommer det  också nått för oss gamlingar. De två spelutvecklarna Katja Rosén och Isabel Bävermalm har spännande visioner om att spel kan vara så mycket mer än bara skräck och skjuta (adrenalinkickar kan ju iofs vara kul, jag säger bara counter strike och silent hill), och håller på att skapa spelet Detektor som ska handla om rasismens strukturer. Katja Rosén säger att "Det finns fördomar om att kvinnor inte gillar att spela dataspel, men jag menar att det är helt fel. Jag har arbetat som receptionist under mer än tio år och det finns nog inga som spelar lika mycket spel som mina arbetskamrater. Men de spelar inte World of Warcraft utan små minispel på nätet som man enkelt kan pausa".

Just nu söker dom pengar för spelet, så känner du dig förmögen varför inte ge dom en slant? Läs mer om brudarna på deras egen sida http://unicornsunset.se/index.html

Här har man skrivit lite mer om dem.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
I övrigt, fan va less jag är på folkpartister som normaliserar Sd. Fp tolererar visst vad som helst inom sitt parti, tänker inte ens länka dit. Och moderaterna tar "debatten med dem", i övrigt enligt undersökningar det mest Sd-vänliga partiet, dvs säger att deras lögner och propaganda ens är värda att ta på allvar (Sd är ju ökända för att ljuga om siffror och lägga till en nolla här och där det passar dem). Red Metal har skrivit mycket bra om detta, läs!

Qui Jin

Qui Jin (1875 - 1907)

23481-5

Qui Jin sägs ha burit västerländska manliga kläder, även om det inte är det på bilden?

Bild Wikipedia.

 

Qui Jin var en kinesisk feminist, hon kämpade bland annat för kvinnors rätt att utbilda sig, att de själva skulle få bestämma över giftemål, samt mot snörning av kvinnors fötter- hon hade själv fått sina fötter snörda som barn. I sitt eget liv lämnade hon ett olyckligt äktenskap, och sina barn, för att resa bort och 1904 började hon studera i Japan. "I must study hard and quickly absorb new knowledge."  Här organiserade hon sig själv och andra kvinnliga studenter. När pengarna tog slut var hon dock tvungen att återvända till Kina, i syfte att spara ihop mer. Ideologiskt stod hon radikalt till vänster, och tillbaka i Kina så gick hon med i den underjordiska motståndsrörelsen Triaderna i deras kamp för att störta Qingdynastin och återge styret av landet till det kinesiska folket med en jämlik fördelning av jorden. Hon blev medlem i det revolutionära partiet och ordförande och strateg Baishan för en militant akademi, senare delaktig i mordförsöket på guvernören Anhuia. Qui Jin framhöll kvinnors rätt att anta roller som exempelvis soldater och läkare. Kroppen var för henne ett feministiskt revolutionsinstrument, till för att tränas till maximal styrka och förberedas för konfrontation. Krigaren Qui Jin hade också andra talanger, hon var en mycket bra och uttrycksfull talare, och under sitt liv skrev hon kontinuerligt, bland annat dikter, sångtexter och politiska texter. Nedan en av hennes dikter i engelsk översättning, man får tänka på att rim och rytm försvinner i översättningen.


 Crimson Flooding into the River

Just a short stay at the Capital
But it is already the mid autumn festival
Chrysanthemums infect the landscape
Fall is making its mark
The infernal isolation has become unbearable here
All eight years of it make me long for my home
It is the bitter guile of them forcing us women into femininity
We cannot win!
Despite our ability, men hold the highest rank
But while our hearts are pure, those of men are rank
My insides are afire in anger at such an outrage
How could vile men claim to know who I am?
Heroism is borne out of this kind of torment
To think that so putrid a society can provide no camaraderie
Brings me to tears!  Triadernas uppror mot de styrande misslyckades dock och Qui Jin tillfångatogs och torterades i syfte att hon skulle lämna information. Qui Jin var en tough cookie och tortyren ledde inte fram till att hon berättade något. 32 år gammal avrättades hon i sin gamla hemby och blev genom detta hågkommen som revolutionens martyr.

 

Hon var en inspirationskälla och hjältinna för dåtidens kvinnor, och hennes påverkan är fortfarande stor inom kinesisk film, böcker, i skolmaterial. Hon utmanade den hegemoniska patriarkala kulturen och förändrade uppfattningen om kinesisk femininitet. I historieskrivningen är det Qui Jin personifierad som får gestalta gränsen mellan den gamla traditionella och den moderna kinesiska kvinnan.

   


Filmtipset. Det skall ha utkommit en film 1984 om henne, som heter Qui Jin, skriven och regisserad av Jin Xie.

 

Källor

Wikipedia


Abstract A Martyr for Modernity: Qui Jin - Feminist, Warrior and Revolutionary, The International Journal of History of Sport, Volume 18, Number 1/March 01 2001från   
Http://taylorandfrancis.metapress.com/content/2mwg37gnjrfa/  

A New Translation of Qiu Jin´s Crimson Flooding into the River, av Michael A. Mikita III, San Francisko State Universityhttp://userwww.sfsu.edu/~clsa/portals/index2.html 

http://chineseblast.com