Fördomar om våldtäkt


1. "män våldtar för att män är starkare än kvinnor, för att dom kan"
Om det bara handlar om kroppslig styrka hos "män" som "kvinnor" saknar, och inte också socialt kön och makt som vi de ondskefulla feministerna påstår, borde kvinnor i lika stor utsträckning våldta de personer som är svagare än dem, som yngre, barn och äldre, medvetslösa, drogade, andra svagare kvinnor, handikappade..
Om det bara handlade om styrka, varför våldtar inte kvinnor i grupp där den sammanlagda styrkan vida överstiger en mans?  Eller våldtar under kniv eller pistolhot?
Och faktiskt de män som är svagare än dem, alla kvinnor är ju som bekant inte svagare än alla män.


2. "män våldtar för att dom är kåta och inte har fått knulla"

Om det handlar om sexualitet - varför är det väldigt vanligt att killen som försöker våldta inte kan få stånd? Handlar det om sexualitet också när killar våldtar med föremål som flaskor, bandyklubbor och pinnar?

Varför kan inte killen bara runka och bli tillfredsställd? Varför sker de flesta våldtäkterna inom redan befintliga relationer där kvinnan älskar mannen och gärna har sex med honom innan hon blir våldtagen? Varför försöker ofta mannen inte ens få kvinnan att delta frivilligt? Varför våldtar mannen andra kvinnor trots att han redan har en sexuell relation med sin flickvän (ex hagamannen)?
Varför är våldtäktsmän inte alltför sällan charmiga och snygga och har inte några problem att få brudar och sex, men våldtar ändå?


Fördomar som dessa är inte bara pinsamma och idiotiska eftersom de är så lätta att genomskåda och motbevisa, inte desto mindre är de dock samhällsfarliga och populära och måste krossas.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nyttiga länkar:
Tjejjouren i Falun om
våldtäkter


just nu

jag är lite snorig och sjuk nu, gör västerlänsk förkylningsterapi - godis, filt och grymma actionrullar från kina, tror jag det är, där brudarna slåss jämlikt med männen och bra som gudar..  :)   you know, crouching tiger hidden dragon m.m.    
så ja tänkte tacka för alla intressanta och trevliga kommentarer, har gett mig en massa spännande reflektioner, så jag återkommer med mer snarast! c u soon darlings.

                                        
23481-3

Feministiskt forum 3-4 februari Sthlm

Shall you stay or shall you gogo?

Stockholm

Islamism och demokrati

Har de senaste tiden fört en hopplös diskussion på alliansbloggar där man just älskar att hata "islamism" och misstänkliggöra muslimer. Där har jag försökt argumentera för att islamismen som begrepp används felaktigt, genom att den just likställts med islamisk fundamentalism och dessutom som uteslutande militant och extremistisk, jag har alltså efterfrågat nyansering och problematisering av begreppet samt också av fenomenet som sådant. Men lärdom, det är för mycket begärt. En sökning på Wikipedia ger dock stöd för det jag hela tiden argumenterat för och vetat att jag har haft rätt i:

"Islamism, förstått som politisk islam, är en bred politisk rörelse med olika förgreningar. Det gemensamma målet är att politiken ska bygga på de religiösa skrifterna, en islamisk värdegrund. De som anses vara islamister använder inte begreppet om sig själv eller andra som delar deras uppfattningar.

Inom den islamistiska rörelsen finns såväl moderata demokratiska partier som extremistiska militanta grupper. Termen islamism blandas ofta ihop med islamisk fundamentalism."

Bland annat gjorde jag en liknelse med kristdemokraterna som vare sig vad de säger eller inte bygger på en tolkning av vad en kristen värdegrund står för, där jag jämförde med "islamdemokraterna" en motsvarande islamism. Jag misstänker dock att dessa högerns män skulle ha svårare att förlika sig med tanken att samarbeta med islamdemokrater..

I helgen samtalade jag så med en anarkist från Palestina som gav mig det spännande boktipset "Bin Laden i våra hjärtan" av religionshistorikern Mattias Gardell. När jag tidigare inatt råkade stöta på denna intervju kunde jag konstatera att Mattias Gardell rätt exakt beskriver min ståndpunkt i frågan, och det jag hela tiden hävdat i den islamofobiskt präglade debatten med högern..
 Lyssna! 
Sällan man får ta del av en så nyanserad och humaniserad bild av muslimer och islam. Bland annat är det intressant att konstatera att islamismen som politisk rörelse uppkom som protest och motstånd mot kolonialmakterna som ockuperade och våldförde sig på befolkningen, det är alltså här islamismens historiska kritik av Väst har sitt urspung. Mattias Gardell förklarar på ett föredömligt sätt hur  islam därför har kommit att förknippas med, symbolisera och innebära en politisk strävan och frihetskamp för många muslimer.

Och precis som Blixten konstaterar jag att det är SKÖNT att ha RÄTT.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kolla också in grottis som skriver insiktsfullt om religion och islam.


Theorize thizzz..

Teoretiskt versus känsloargumentation: Rond 1. Känsloargumentation börjar.

"Kittlandet var psychot, som rispade mig upptäckte jag när jag vände mig om.Rollover manövern gjorde att han satte sig på mig grensle, med en blick som Chrille Pettersson skulle avundats.Han såg definitivt inte mig, utan nå´n demon som inte jag känner.Som en spya kläcker han ur sig:
-Du ska dö din jävel, och börjar hacka med djungelkniven i bröstkorgen på mig.Jag vrålar rätt ut, han far upp som ett skållat troll i riktning mot köket.Skräckslagen, yrvaken och kaos i bollen smyger jag efter, risporna var inte så farligt, har varit med om värre you know." 
länk

Teoretiskt abstraherande försöker komma in i matchen:

"Våld är ett problem som orsakar oerhört mycket lidande samt stora samhällsekonomiska kostnader. En stor del av våldet sker inom familjen och är därför ofta osynligt. Det finns effektiva behandlingsmetoder för människor med våldsproblem, men för att kunna arbeta med våld måste våldet uppmärksammas och synliggöras."  länk

"Dessa gånger som jag flytt från ”vår” säng, när den där handen, väckt mig på kroppen; fordrande. Och jag till soffan eller dotterns säng, med mördarjäveln efter, som ofta slutade med kniven mot strupen, eller att han varligt tog av mina glasögon, för att inte skada dom, och körde upp knytnäven i fejset.Vad som hände sen vill jag inte minnas alls.Och barmhärtigt nog, så är det suddigt,

Alla dessa gånger, då grannarna ”inte hört”, som eskalerade till den här vansinnesgrejen ."

Knockout.

1-0 Känsloargumentation.

Kvinnohuset under attack

"Arbetarpartiet" Moderaternas "arbetslinjes" effekter: Kvinnohuset i Rinkeby ska läggas ner, en viktig pusselbit i jämställdhetssträvan där kvinnor kunde solidarisera sig med varandra och få kunskap om viktiga frågor som mäns våld mot kvinnor, moderaterna hackar igen på jämställdheten, eller rakt på sak- kvinnorna.
"Orsaken är att man med de resurser man har måste satsa tydligare på "arbetslinjen". Det finns inte längre utrymme att som i dag ge såväl sjukskrivna som studerande och i vissa fall även arbetande kvinnor tillgång till lokalerna och deras möjligheter till bland annat hantverk, språkträning och samhällsinformation."   
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=604939 

Möjligheterna att protestera mot nedläggningen av det gemensamma Kvinnohuset försvåras av att det handlar om förorten och invandrare. När fel personer demonstrerar vet vi hur det framställs, det lärde vi oss efter den hets som följde när muslimer demonstrerade mot muhammedkarikatyrerna och utmålades som terrorister, oavsett hur protesten tog sig uttryck togs det som förevändning för en hatkampanj mot "kollektivet muslimerna". En protest som består av invandrare i förorten riskerar att utmålas som en kulturkrock "i Sverige tar vi inte hand om sjuka och arbetslösa, ni får anpassa er".
Så, hur kan man protestera om man är invandrare, utan att utmålas som en kulturrerrorist? Jämför vi med protesterna och övertagandet av ungdomshuset i Danmark möttes det ändå med stor förståelse från stora delar av samhället, den (danska!) ungdomen är ändå nått att värna och symboliserar ett fint samhällsvärde, kommunen erbjud alltså alternativ, men om invandrare gjorde likadant? Har invandrare råd att protestera och missuppfattas och misslyckas? Har man råd att inte protestera?

Hur handskas invandrarkvinnorna då med den uppkommna situationen?
De tycks sätta sitt hopp till en välprövad kvinnlig metod, strategin att se ledsna ut inför Dns fotograf och hoppas någon däruppe förbarmar sig. Och med ens lever de upp till den offerroll samhället har tilldelat dem, deras enda utväg?

Vad moderaterna gör? jo man har fullt upp med svenskan Kristina Axén Olin som tydligen fått psykbryt av att ha nått för stora framgångar... stackars henne.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Det går att skriva på ett upprop också.. http://www.namninsamling.com/site/get.asp?rinkeby


Rasism i Israel/Palestina-frågan

Har du inte gjort det än, läs Kamikazes inlägg om antisemitismen i debatten kring Israel -Palestinafrågan med befogad kritik av vänstern.
 
Antisemitism och islamofobi spelar stor roll för hur Israel/Palestinakonflikten hanteras av omvärlden, och komplicerar och förstärker därmed konflikten ytterligare, något man hört alldeles för lite om i debatten. Kamikaze lyfter fram detta "individer som definierat sig som endast sympatiska till Palestina i Israel-Palestina konflikten i högre grad rapporterat antisemitiska åsikter än andra". Detsamma verkar kanske inte så förvånande också gälla de som står  odelat på Israels sida i konflikten då man tycks hysa islamofobiska föreställningar om muslimer och ett maniskt förhållningssätt till islamism. Israel framställs som Västs sista utpost mot den orientalistiska "arabvärlden", eller menar man Västs sista koloni? Samtidigt som islamister angrips för att förespråka civilisationernas krig är man själv dess främsta företrädare, helt utan eget ansvar för att uppfattningen sprids eller minsta insikt om att man själv anammat de extremaste islamiska fundamentalisternas syn på världen. Och i rädslan går det att ana en bakomliggande längtan till just "kriget mellan civilisationerna", mäns rädsla, det är nästan bara män som gör det. Män ska ju inte vara rädda, längtan till att effektivt utplåna svagheten i den egna manligheten genom att eliminera roten till rädslan hårt och effektivt, troligen. Nitsches ord kommer åter till sin rätt som en uppmaning och varning:

"Let he who fights with monsters see to it that he himself does not become a monster. And when you stare into the abyss the abyss stares into you" 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
För övrigt känner jag mig blyg när jag tar på mig att nämna de stora konflikterna, där männen gillar att fajtas dvs.. patriarkatet inbäddat och välförankrat. "vifta bort det" Jo jag snor också streckavskiljeidén.
- Kolla också gärna upp min nya länk till Jewish Women arcives om judisk feminism och judiska feminister, hade tänkte göra nått större om den men jag måste konstatera att det inte verkar bli så efter att den legat där ett antal veckor. Sidan är i alla fall snygg och intressant med audio, du kan läsa:  om organiseringen i Jews for Racial and Economic Justice, om världens största synagoga för gay och lesbiska och en hel del till.


Jordens salt

Tänkte tipsa om en film som jag inte sett men som verkar väldigt bra. Den heter Salt of the Earth. Det är en svartvit film från 50talet som förbjöds under kommunistjakten i Usa. Den handlar om en strejk i en gruvstad där mexikanska-amerikaner kämpar för att få värdiga levnadsvillkor och få samma rättigheter som anglo-amerikanerna. Kvinnorna är hemmafruar men när strejken drar igång vill de kämpa för rättigheter på arbetsplatsen men också för sin rätt att behandlas som männens jämlikar, men männen motsätter sig först deras inblandning. Det intersektionella perspektivet innan det intersektionella perspektivet fanns.

23481-2

Mer om filmen

Här kan man både köpa filmen och ladda ner delar.

Och visst har jag blivit duktig på att länka, länka is the shit...  :)

Det är inte illojalitet, det är överlevnad

om jag som kvinna snackar bakom din antirasistiska mansrygg om dina manliga beteenden med mina feministiska systrar så är det inte illojalitet, det är överlevnad, det är antingen det eller total tystnad, ingen kamp och inget alls. Och fattar du inte det, antirasistiska man, ska du inte kalla dig feminist.

Tanya Donelly

Det här är om Tanya Donelly, hon är en av 90-talets bortglömda kvinnor, alla minns Curt, alla minns Morrisey, hon är stjärnan ingen minns. Hon spelade i sitt egna band Belly. Hon spelade i The Breeders med Kim Deal från The Pixies, samtidigt som hon lira lite guitarr med Kristin Hirsh i Throwing Muses som hon startat bandet med 1981. Kristin Hirsh är föresten hennes styvsyster sedan Tanyas pappa och Kristins mamma blev ihop. Senare gick Tanya solo och spelar så än och är minst lika bra nu.
 Okej hang-up, ju mer jag tänker på det, blir jag förbannad. Jämför med Nirvana, bildades först 1988,  eller med samtida Smiths 1982-1987, eller  mansdominerade The Pixies 1985 -1993-, det är minst lika bra. Varje musikepok bör rymma mer än tre-fyra kända manliga fixstjärnor/mansband. Tanya Donelly och Kristin Hirshs öden spökar, grungens förmödrar, dom borde blivit så mycket större. Hade dom sett ut som Deborah HarryBlondie eller Nico kanske historien hade sett annorlunda ut.  Visst, Morrisey och Cobain var stiliga, men alldagliga The pixies-medlemmarna Black Francis, Dave Lovering och Joey Santiago lyckades ändå. Ska man behöva vara Marilyn Monroe* för att bli ihågkommen? 

*scrolla till den 12/11


bloggutmaning III

Den trevlige farbrorn Björn har bloggutmanat mig med frågor som kommer från Sigge Eklund från början. Det är inte riktigt Syrran-standard på det hela, men jag ger inte upp för det!

1. Hur länge har du bloggat? Sharazad since 02-09-2005  (men först idag lärde jag mig länka snyggt.. skönt att man kan briljera ibland.)

2. Hur såg din bild av bloggar och bloggare ut en månad innan du själv började blogga? inte trodde jag eliten hängde här i alla fall, vilket ju visade sig vara fallet.. kanske ett påfund som skulle vara övergående

3. Vilken var den första blogg du förälskade dig i?
Det var nog Xiomaras.. som ju inte finns längre..

4. Hur känner du inför dina första blogginlägg, när du såhär i efterhand läser dem? Att jag ändå hade koll på vartåt det skulle leda.. var nog lite mer glöd förr, EvaEmma och Abba-Björn-utbrotten är fina minnen, det känns som att bloggen åldrats och blivit mer förnuftig

5. Hur många bloggar återvänder du till regelbundet som läsare? nog 15 st

6. Av de bloggar du läser, hur många procent är dagboksbloggar och hur många är ämnesbloggar (t ex teknikbloggar, modebloggar, politiska bloggar)? mest politik, kanske 80% .. även om jag finner de flesta kvinnobloggar, utom de allra mest renodlade modebloggarna, som mer eller mindre politiska i de ämnen de tar upp

7. Nämn en bloggare (obs: länka) som verkar väldigt olik dig, vars blogg du tycker om. Jag håller inte med Mia i alla hennes åsikter, även om hennes feministiska insikter och kommentarer är bra, men hon är intressant

8. Nämn en bloggare (obs: länka) som verkar väldigt lik dig, vars blogg du tycker om. politisk är det ju lätt att hitta en del, det är ju bara att följa länkarna.. personligt vet jag inte eftersom jag inte känner dem.

9. Vad tycker dina närmaste om att du bloggar? de är inte så insatta de flesta, men annars bra

10. Tycker folk som känner dig att du är dig själv i din blogg? har inte frågat.. tror inte åsikterna är någon nyhet i alla fall :)

11. Har du hittat en fungerande gräns för hur privat du vill vara i din blogg, eller tänjs den gränsen hela tiden? Njae.. den tänjs, det beror på, allt går inte diskutera på ett opersonligt plan, men jag har några gränser som jag kommer självcensurerar efter i alla fall, men som man kan ana ändå

12. Nämn några saker som du aldrig bloggar om, och varför. Något motsägelsefull fråga. Men lite taktiska val av ämnen har jag nog.. vet att det läser en del knäppa individer här som gör att jag inte kan skriva helt anonymt heller.

13. I vilken utsträckning bloggar du för att få bekräftelse, tror du? vem gillar inte bekräftelse.. men annars är en stor drivkraft att jag vill hjärntvätta världen.

14. Tror du att man kan lära känna en person genom att läsa hennes/hans blogg? säkert.

15. Har du träffat folk IRL (in real life) efter att ha fått kontakt med dem via bloggen? I sådana fall: Var de som du trodde att de skulle vara, eller blev du förvånad? japp någon gång. Jag trodde de skulle vara mycket längre.  :)

16. Tror du att det kan vara skadligt för vissa personer att blogga? ja, tror inte alla kan hantera gränsdragningar och tänker sig inte för hur det man skriver kan komma att användas.  som en fp-politikerblogg som någon kopierade en text ifrån och skickade in det till lokaltidningen under hans namn, som han sedan ville ta avstånd ifrån men som ju blev lite svårt eftersom det faktiskt var kopierat från hans egen blogg.. om inte annat skadligt för omgivningen

17. Har du någonsin blivit sårad av någonting som skrivits till/om dig i kommentarer eller i andra bloggar? Och i sådana fall: Hur har du hanterat detta? klart man kan ta åt sig ibland.. men man bryr sig ändå inte så mycket, man vet att folk vågar balla ut mer på internet

18. Har du själv skrivit saker du ångrar i din egen eller andras bloggar? med ett hett temperament så händer det att jag kan skriva lite ogenomtänkta saker ibland, men oftast förtjänar dom det ändå..

19. Hur ser bloggandets nackdelar ut, för dig? det tar tid som jag borde satsat på karriären och studierna
20. Tror du att du fortfarande bloggar om två år? I sådana fall: Tror du att ditt bloggande har förändrats då? Ingen aning men så länge man känner att det finns en brist på det man själv vill få fram.. säkert har det förändrats

21. Tror du att bloggarna har (eller kommer att ha) någon inverkan på vår kultur, eller är de en grupp människor som mest påverkar varandra? se ovan om folkpartikel -berättelsen som ett ex . tror det är ett demokratiskt tillskott till samhället, vem som helst nästan kan göra sin röst hörd och spridd, kvinnor och minoriteter vågar uttrycka sig under skydd av anonymiteten, tror det påverkar mycket för förståelsen för dessa av sig själva och andra i samma situation. Medvetandehöjande helt enkelt, jag har i alla fall lärt mig mycket.

22. Avslutningsvis 1: Kan du sammanfatta kort vad ditt bloggskrivande har betytt för dig? en tvingar sig själv att lära sig nytt och kan få utlopp för en del frustration över sakernas tillstånd, sen är det kul ibland

23. Avslutningsvis 2: Kan du sammanfatta kort vad bloggläsandet har betytt för dig? fått mer kunskap, nya synsätt på världen, insikt i sådant som folk annars inte pratar så öppet om

24. Nämn 5 bloggare som du vill ska svara på enkäten.  kvinnset Blixten får den..

Och andelen kvinnor i kongressen

jag nappade från morgontidningen upp denna intressanta info (TT) som bör plitas ner. Vi har ju alla noterat att den urtjusiga Nancy Pelosi brutit Usa:s 200åriga mansdominans vad gäller talesmannaposten.
Demokraternas insteg har också lett till att fler kvinnor är delstatsguvernörer, den nya rekordnoteringen är 9 av 50, dvs 18 %. Andelen kvinnor i kongressen har ökat med en procentenhet till hela 16,5 %. I delstatsförsamlingarnas är andelen dock högre än det med sina 24% woman.

Konstateras kan att i ca 80 av världens länder är den kvinnliga representationen större, däribland kan nämnas Kina, NordKorea, Afghanistan och Irak. 
Förhoppningsvis kommer dock amerikanarnas demokratiska påtryckningar också ge effekt i dessa länder, ledorden är Kompetens före kön. När den nya svenska regeringen tillträdde anammades raskt den amerikanska modellen med inkvotering av kompetens, varpå man genast minskade den kvinnliga andelen i regeringen. Praise the lord.

Ibland önskar jag det fanns ett språk för dig och mig

..som bara vi förstod. Vi gick på högstadiet, vi var tjejer och i vår klass gick det en massa rasister, som kallade sig för nationalister, som hatade oss. Dom pekade på oss och skrattade men vi kunde säga åt dom det som vi inte fick eller vågade, att dom var fula och luktade illa, att dom skulle skita på sig, vi kunde prata högt om våra förtryckare, och vi kunde komma undan med det utan att bli slagna bakom gymnastiksalen på lunchrasten eller knuffade i korridorerna. Vi kunde be dom dra åt h-e eftersom vi levde i deras helvete.

När allt kändes jobbigt och man inte förstod och ville känna sig som mer än ett analfabetiskt freak kunde vi säga dom annorlunda orden till varandra, för en gångs skulle med perfekt uttal, perfekt intonation och känsla, med ordvitsar som verkligen funkade och inte bara blir pinsamma, ovan huvudet på dom andra som ändå aldrig accepterade oss, våra slöjor eller våra mörka ögon, kunde vi stundtals vara perfekta.

Men i samma värld fanns det andra som ville ta det ifrån oss, vårt enda skydd och vårt enda hemliga vapen, som ville få mer kontroll över oss genom att alltid ha oss handikappade. Dom frågade aldrig oss varför vi gjorde som vi gjorde, fast vi skulle kunnat förklara på svenska språket ville dom inte veta eller höra vår svenska, dom talade det politiska språket istället med hjälp av tidningarnas telegrafbyrå som ekade via Dn:s debattsidor där vi inte hade tillträde att svara på något språk. Några av dom hette Eva Bertz och Allan Widman och dom hade rätt att veta vad som var bäst för oss:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042&a=601805&previousRenderType=6(missa inte Esbatis kommentar http://esbati.blogspot.com/2007/01/folkpartiet-i-malm-ppnar-liberal-warp.html#comments)

nej också!

Xiomara, en av nätets absolut skarpaste, slutar blogga och kommentarsfunktionen är off. det är trist trist! Det har visserligen kännts som om det varit på gång ett tag men det är ju trist ändå.. Men, sånt är livet, saker måste förändras, gammalt försvinna för att ge plats åt det nya, rörliga sinnen byta miljö, och känns det inte bra ska man inte göra det, så enkelt är det ju..  Så, tack Xiomara för allt, hoppas du återkommer nån gång, och jag är övertygad om att dina stordåd kommer fortsätta utanför internettet. Så ha ett förträffligt gott nytt år!