Gymnasietjejer

Appropå min inställning till Försvarets rapport,  som främst kan kritiseras för att man inte intervjuat kvinnorna i området som rapporten uttalar sig om. Jag tycker inte att det går att bortse från att det ändå kan ligga viss sanning i de anekdoter som berättas om att kvinnor far illa. Jag tänkte genast på den här intervjustudien med 14 gymnasietjejer med antingen muslimsk bakgrund eller som är muslimer, visserligen inte från Rosengård,  där det märks hur några tjejer blir kontrollerade och tvingas i vissa fall. Hur fel det blir om det som de berättar om och det intervjuerna visar, tillåts skyfflas undan mattan och kallas för islamofobi av män som smiter från sitt ansvar, inte vill lyssna utan bara vill göra det lätt för sig.

Vill påpeka att ett stort misstag som rapporten gör är hur den valt att kategorisera och beskriva samtliga dessa flickor som muslimer när vissa av dem ( i den första intervjun) ifrågasätter denna identitet och tillhörighet. Intervjuerna är alltså också med flickor som inte själva valt islam och kallar sig muslimer, detta gör självklart att intervjuerna får en speciell prägel och att flickorna intar en speciell position, jämför med exempelvis intervjuer med kvinnor som frivilligt valt islam. Och ibland drar rapporten lite konstiga slutsatser utifrån intervjucitaten.. men nog sagt om det, så är citaten i sig helt klart läsvärda.

Tjejerna i den första intervjun är kritiska mot mycket i sin omgivning, bland annat hur de upplever att "Islam" riktas mot dem och styrs av män. Det märks att de saknar religionen som något som också kan tillhöra dem som kvinnor, och inte stöter bort dem eller försöker diskriminera dem. Precis som författarna konstaterar blir känslan lite klaustrofobisk när man läser.

http://www2.bibliotek.htu.se/publ/forskrapp200703.pdf

Men intervjuerna visar på mer, att religionen och den religiösa identiteten för flera är nått positivt. Flera av tjejerna lyfter fram att de själva valt slöjan frivilligt, till och med trots att föräldrarna bett dem vänta med det. Därför ska man inte bara läsa den första intervjun och tro att den säger allt, men visst säger den också något som är värt att lyssna på.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sen ska man inte glömma att även kristendomen har problem med att lyssna på kvinnor..


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback