ursäkta om jag upprepar mig igen

men är det inte en till islamofob-karriärist?

Verkar det som efter att ha läst en recension av Irshad Manjis bok, på superliberala feminetik lades nyligen upp en länk till henne vilket föranleder detta inlägg och kommentarer kring hennes förehavanden. Hon är tydligen feminist och kallar sig för muslim för att hon tror att ?det är det enda sättet hon kan få prata med afghanska kvinnor?, en underlig inställning redan där. Hade Manjis bok bara velat diskutera ?islam? med betoning på andlighet så visst, men det verkar inte vara det som är tanken med denna utgivning. Hur kommer det då sig att just Manjis bok får sådan spridning och uppmärksamhet? Det säljande receptet är alltså det gamla vanliga, en dos islamofobi kombinerat med inskränkthet och förnekande gentemot den postkoloniala vittnesbörden, kryddat med en vurm för Usa:s nuvarande utrikespolitik, slakt av palestinier, kapitalism och den naiva tilltron till individualismen. Manjis mun är övertejpad på bokens framsida och skiljer sig inte heller på denna punkt från litteratur på temat ?islam? distribuerad via den amerikanska högern, där utgångspunkten för diskussionen som en tvångstanke måste vara bilder på kvinnor bakom galler med slöjan som en skrämmande symbol. Den övertejpade munnen ska också symbolisera att det här skulle vara den första ifrågasättande diskussionen i sitt slag kring ?islams? natur, det är felaktigt såklart och en härskarteknik i sig. Med den enorma pr-kampanj hon har i ryggen så vore Manji med en megafon i näven mer passande.




Här

 kan man läsa en intressant intervju om framstegen i muslimska Marocko. Den skärpta kvinnan överlistar journalisten och tar makten över intervjun.

Sedan är reklamgrejerna som hamnar på den här bloggen så himla roliga ibland, vad tusan är Gud handel? Klicka bara inte på skiten..

Kommentarer
Postat av: unndeutsch

Om den amerikanska högern sponsrar distribueringen tolkar jag din fraga om hur boken fatt sadan spridning retorisk. Därutöver misstänker jag att Europas politiska och tragiskt nog bitvis även intellektuella sk "eliter" välkomnar den typen av utsagor som Manji personifierar, liksom de suckar av lättnad över Ayaan Hirsi Alis existens i Hollands parlament. I en resumé av slöjdebatten i Frankrike skrev feministen Anne Sugier: ?Det handlar inte om en banal religiös symbol som korset, kippan eller skäran utan om en förtryckarsymbol?. Hon kränger hit och dit i sin polemik och argumenterar skoningslöst sambandet
den beslöjade kvinnan och sharia. För att underbygga sitt resonemang citerar Sugier ur Nilüfer Göles bok om situationen i Turkiet:
?Kvinnan har blivit fanan för ett islam på väg mot politisering?. Vad hon däremot undlåter att tematisera, inte behöver tematisera efterson hennes utgångspunkt är att slöjan i sig är kvinnoförtryckande, är att situationen i Turkiet svårligen kan jämföras med den i Frankrike.Läget i Turkiet, med en religiöst-konservativ regering å ena sidan och en mäktig, kemalistisk militär å andra sidan har däremot ingen motsvarighet i Frankrike. Detta får rimligtvis konsekvenser uttolkningen av slöjan som religiös och politisk symbol, men nej. Jag misstänker att slöjan i sina olika variationer tjänar som visuellt svart får; tillsammans med bilder på självmordsbombare har den blivit synonym med det islamska hotet. Och det är mycket lättare för Europas politiker att diskutera ett klädesplaggs vara eller icke-vara än att
traggla invandringens struktur och påföljder i ett historiskt perspektiv. De tillats dessutom kokettera som feministiskt medvetna, när föresprakare som den Manji, Ali och Sugier utlyser häxjakt pa "förtryckarsymboler". Man upphör inte att förvanas och uttröttas.

Postat av: sidekick

Jo precis!
och jag fattar inte hur någon får till det att förbjuda kvinnor tillträde till högre studier, el till något annat, skulle förbättra för kvinnorna och de mest utsatta av kvinnorna, i det sammanhanget tycker jag det är oväsentligt om det är Frankrike, Turkiet el någonannanstans när man bestraffar kvinnorna (såklart vem annars) för allmänna politiska motsättningar.

2007-06-15 @ 01:04:51
Postat av: Emre.G

Vi är inne på samma spår!!
Skrev ett inlägg om Islamofobi,,,,lite känslor som ligger väldigt nära det du beskriver ovan.
*Keep in touch*
Sluta inte skriv bara!!! *Då blir jag arg*

2007-06-22 @ 00:08:12
URL: http://emre.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback