Quickresponse

Vill uppmärksamma en bra länk, http://www.quickresponse.nu.

"Föreställningen om att det finns olika människoraser är grunden för rasismen. Men genetiker menar att det inte finns några vetenskapliga belägg för indelning i mänskliga raser. Redan 1951 fastslog FN att mänskligheten är en och odelbar. Skillnaderna mellan individer är helt enkelt mycket större än dem mellan människor från olika världsdelar.

Trots detta så tror många svenskar att det går att dela in människor i raser. Det visar en Sifoundersökning som gjordes i somras. Av den framgår att nästan varannan svensk (48 procent) tror att det finns människoraser. 4 procent vet inte och 47 procent svarar nej. Av dem som svarar att det finns olika människoraser så anser de som har svenskt ursprung att utseendet är den tydligaste skillnaden raser emellan.

Men det är inte de unga som tror på mänskliga raser. Det är istället äldre män. 36 procent av ungdomar mellan 15 och 29 svarade ja på frågan om de “anser att det finns olika människoraser“. 74 procent av de över 65 år svarade ja på samma fråga. 54 procent av alla mellan 50 och 64 år hyser också den åsikten. Det är alltså äldre personer som är okunninga och tror på uppdelning i raser, inte ungdomar." http://www.quickresponse.nu/bevaka/b_ri_1.asp?vID=444.

Kommentarer
Postat av: Wolle

Jag är inte så säker på det.

Olika människoraser tillhör samma art (mänskligheten) men varje ras har medfödda fysiologiska skillnader.

Om ras är en medlem ur en art med annorlunda fysiologiska skillnader så misstänker jag att raser inom mänskligheten faktiskt kan existera.

T.ex. jag som afrikan kan inte bli solbränd, kan samma sak sägas om germaner?


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback