Fel om kravet på egna lagar

Missförstånd som sker när islamofobin härjar fritt i media, citerar en text som reder ut oredan:

"Med anledning av artikeln om muslimska förbundet och särskilda lagar för muslimer i lördagens tidning skulle jag vilja ge en del förklaringar och tillrättavisanden.




  
Fakta
 
Fritt fram
Sebastian Carlsson, Finspång

För det första hävdas det i inledningen att det är Sveriges muslimska råd som skickat in dessa krav till de olika partierna. Detta är fel då rådet offentligen tagit avstånd från denna kravlista i pressen, tillsammans med en rad andra muslimska organisationer i Sverige. I Sveriges muslimska råd, som innehåller representanter från flera svenska muslimska organisationer, ingår dock Sveriges muslimska förbund.
Det är ordföranden för detta förbund som utan att ha förankrat det bland förbundets styrelse eller medlemmar tagit denna kontakt och ställt dessa krav. I en artikel i Sydsvenskan den 28:e april framkommer det att detta brev väckt stor irritation bland förbundets medlemsförsamlingar och man förklarar att det endast är ordföranden Mahmoud Aldebe som står bakom utspelet.
Mahmoud Aldebe betonar själv för Sydsvenskan att "det brev som skickats i väg från Sveriges muslimska förbund varit ett personligt brev från honom själv - inte ett brev som skrivits på vägnar av förbundets 70 000 medlemmar.". Han menar också i de interjuver med honom som gjorts att det inte alls är några krav på speciella lagar för muslimer som krävs, utan att han har blivit missförstådd.
Huruvida det är så kan givetvis diskuteras.
Däremot är det enligt mig oerhört klantigt att flera svenska tidningsredaktioner, med bakgrund av vad jag skrivit ovan, väljer att sätta rubriker som "Muslimer kräver egna lagar" och använda liknande formuleringar.
Muslimer är individer precis som alla andra och finns representerade i Sverige av en mängd olika trosinriktningar, utövandegrader och bakgrunder.
Många är inte ens utövande. Att hävda att dessa kräver sina egna lagar för att en person skickat ett brev är helt fel, och på det sättet ifrågasätter jag också imamen som kommer till tals i artikeln hur han kan göra sig till tolk för som han säger "de flesta muslimska familjer."

Ur Folkbladet.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback