Rapport om islamofobin

I Sverige finns en starkt spridd uppfattning att rasism inte finns i Sverige. Alltså, det har man ju märkt men när jag fick reda på siffrorna blev jag faktiskt förvånad att det var så stor andel som 2/3 av svenskarna som anser detta enligt en undersökning från Integrationsverket(2005). Det förklarar ju verkligen varför antirasister så ofta stämplats som bråkmakare som stör en föreställd harmoni. Men utifrån detta måste man också inse att att det inte går att skylla allt motstånd till antirasismen på de "militanta" antirasisterna som Afa etc, motståndet och nedtystandet finns oavsett vilka de antirastistiska metoderna är när utmaningen börjar redan i att visa och bevisa att rasismen ens finns.

Något som det verkar finnas ännu mindre medvetande om som jag funderat på är detta om just religionens roll i rasismen, den här uppfattningen att rasism främst rör "raser", invandrare och kultur. Att behöva tänka i en dimension till med religion verkar ofta falla bort. Ateism, sekularitet* och en uppfattning om religion som något pinsamt och destruktivt (inte minst från socialistiskt håll, religion är ett opium för massorna..) har gjort att även relativt medvetna som annars är starka motståndare till rasismen, generaliserar om religiösa grupper och religioner på sätt som kan sägas vara rasistiska. Det här menar jag är väldigt problematiskt eftersom det ger rasister som Sverigedemokraterna större utrymme att sprida sin rasism och angripa invandrare. Sin fientlighet mot invandringen och invandrare baserar Sd just till stor del på generaliseringar om muslimer och islam, där invandringen framställs som en muslimsk konspiration som syftar till att ta över (! ja det är tragiskt).  Antirasismen måste alltså fortsätta motarbeta också fördomar om religiösa grupper och religíon, oavsett hur ateistisk man själv är som socialistisk antirasist, så att det inte skapas ett klimat där generaliseringar om islam är okej som Sd kan utnyttja.

...På Manashemsida finns nu en sammanfattning om muslimers situation och islamofobin i Europa utifrån en ny rapport från Europeiskt centrum för övervakning av rasism och främlingsfientlighet (EUMC). Den tycker jag man kan läsa. Något jag reagerade på var att det enligt en undersökning verkar som att muslimer har hamnat nedanför afrikanska-svarta i den rasistiska hierarkin. Det verkar dock tyvärr saknas genusperspektiv och intersektionalitetenstänkande..
http://www.uppmana.nu/content/view/4644/2/

* http://intolerans.levandehistoria.se/?id=11

Kommentarer
Postat av: Syrran

Tjena bruden, vill fråga en grej men hittar inte din mejladress på sidan..

Postat av: sidekick

ja det har du rätt i.. den är [email protected]

2006-12-20 @ 12:48:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback