Är finsk kvinnlighet starkare än svensk?

Det är det jag börjar fundera över efter att ha läst om Tiina Rosenbergs förklaring till vissa konflikter inom F!:

"Varför uppfattas du som så aggressiv?

- För min del är det okej med bråk. Men det är svårt att bråka med någon som talar med medierna och garanteras att slippa dialog. Det är förvirrande för publiken och medlemmarna.

Handlar det om en kulturkrock?

- Det finns kulturskillnader. I Sverige är man otrevlig på ett trevligt sätt. I Finland är man otrevlig på ett otrevligt sätt och människor som inte slår näven i bordet tas inte på allvar, men i Sverige måste man upprätthålla en trevlig fasad.

Är du ett offer?

- Jag vägrar vara offer
/.../ "   
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042&a=463156


Är den sk "svenska jämställdheten" för svag för att klara av riktigt starka kvinnor? Funkar jämställdheten bara så länge kvinnor vet sin plats och är söta och snälla?  Det verkar ju ta mig fasikens inte bättre än så, eller hur?

Ja säger bara Arja Saijonmaa!


Kompletterar:  Här finns visst fler som gör en liknande analys som jag:

"Tiina Rosenberg beskrivs av vänner som en stark, intelligent kvinna som går rakt på sak. Egenskaper som brukar vara positiva när de tillskrivs män.
  I hennes fall blir folk provocerade – varför?
  Jämställdhetsombudsmannen Claes Borgström säger att det finns en djupt rotad föreställning om hur en politiker ska vara.
  – När Tiina Rosenberg som kvinna, invandrare och dessutom lesbisk ställer krav väller det fram oerhört starka känslor. Motståndarna försöker hitta svaga punkter där en teknik är att förlöjliga henne och fi, säger han."  - > http://www.aftonbladet.se/vss/val2006/story/0,2789,701113,00.html

och Åsa Mattson skriver att: 

"Å andra sidan finns det, om inte triumf så ett slags känsla av att Tiina uppenbarat något. Hon har genom sina utspel tvingat fram
åsiktsmonster ur sina hålor, fått fram bevis på att hon hade rätt, och vi andra tvingas se bevisen vi med. Precis så här mycket primitivt, grovt hat finns det mot homosexuella i det heteronormativa samhället och nu har Tiina dragit täcket av det skitpratande jämställdhetsetablissemanget." 

-> http://www.aftonbladet.se/ettor/webb/789_normal.html

Vi kan konstatera att Finlands folk har valt starka kvinnor till ledande topppositioner i samhället, statschef bland annat. Är Sverige redo att följa i sitt grannlands spår nån gång, utan en våg av hat mot starka kvinnor?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback