Rasism leder till sexism och vice versa.

Intressant artikel om killar och heder 

Som jag ser på det handlar det om att motarbeta rasism, att inte behandla invandrare som en ras som inte kan förändra sig utan där åsikter och värderingar är nästan nått biologiskt. Men p.g.a. att det nästan är tabu att motarbeta rasism i Sverige, så många som 2/3 av befolkningen påstår att rasism inte finns och har mycket svårt att sansat lyssna på andras erfarenheter av just rasism, kan Dilek Baladiz inte skriva detta. Det hon pekar på är i alla fall sambandet mellan rasism och sexism och hur förtryckande strukturer förstärker varandra.

Som jag skrivit tidigare, liknar den här blandningen av sexism och medmänskliga tankar om kvinnor, mycket den blandning av mycket motsägelsefulla rasistiska synsätt och alla människors lika värde som finns hos barn och ungdomar. Precis som när det gäller människor med rasistiska värderingar, ska man ta vara på de bra tankar som finns, för det finns nästan alltid något hos de flesta. Eftersom den förnekande inställningen till rasism, eller för dens skull ett samtal om ojämlikhet och feminism i praktiken, har gjort att samtals och diskussionutrymmet är ytterst begränsat är det alltså detta vi måste börja med.

Samtidigt ska man markera på ett politiskt plan, en organisering av dessa idéer är farlig. Ett strategiskt drag är alltså att i arbetet till en del skilja på det individuella planet och det samhälleliga politiska, samtidigt som man måste undersöka och vara medveten om hur sambandet ser ut mellan dessa.

Ur Invandrares eller Kvinnors perspektiv måste dock rätten att få delge sitt underordnade perspektiv alltid värnas, eftersom bristen på dessa perspektiv just är en del av rasismen och sexismen, och om dessa fortsätter vara underordnade kan omöjligt rasism och sexism upphöra, liksom att existensen av det ena ger det andra liv.

Kommentarer
Postat av: alex

Hej igen,



Håller med om att Sexism leder till rasism och vice versa, och vill därför återigen rekommendera läsning av essän De osynliga indierna i DN.

2009-09-08 @ 15:08:17
Postat av: sidekick

Nu så.. ja det var ju spot on måste man säga. Gordana Malesevic igen, intressant! Hade gärna sett att hon lyft fram klasssamhällets koppling till kolonialismen lite mer, eftersom det just är de hinduiska medel och överklasskvinnorna som främst var delaktiga att skapa denna bild.

2009-09-15 @ 21:55:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback