TV

Asskum kanal, fattar inte vilken det är, visar just nu värsta bra dokumentären om personer som bytt kön och lever utan problem i typ bergstrakterna i Albanien. Kolla!  Refererar nedan:

Nån gubbe som var extremkvinnohatare som hette Kanun hade skrivit nån helt sjuk bok som alla blivit inspirerade av, trots att kommunisterna förbjöd den. Det stod saker som att "en kvinna ska tåla allt" m.m.

Kvinnor som bytt kön för att få mäns rättigheter och som om de lever som män får alla mäns rättigheter, och full respekt tycks det som. Muslimer och katoliker.
Bara i byn där huvudpersonen bor fanns det 5 stycken som den. Dom är så jävla tuffa!!!!  Bara för att de klär sig som män hindrade inte dem från att gifta sig eller slå sig i slang med andra män och skaffa barn. Krossar hela heterosexistiska normen så lätt!  "Min bror och hans familj stöttade mig i mitt beslut." Och de fortsätter att stötta de kvinnor som klär sig som kvinnor och att kritisera Kanuns lagar.

Fast det verkar visst inte vara helt okej att gifta sig homosexuellt, för den som vill...

Shota är nån kvinna som slogs med männen i militären som verkar vara värsta förebilden för alla som dom diskuterar när dom sitter och röker som borstbindare.

Hon som gjort dokumentären berättar..
 att det förekommer i ett rätt stort område, Albanien, Kosovo Montenegro både bland katoliker, muslime och ortodoxa. I detta område har mannens stort värde, högre än kvinnor, kvinnor får inte ärva nånting..  Men alltså, "kvinnorna" är så starka och kämpar på och hittar utvägar. I storstadsområdena förekommer det inte lika ofta. ( Kan vara amerikaniseringen genom globaliseringen och västs syn på hur saker och ting ska vara påverkar i negativ riktning?)
Filmaren säger att det accepteras och dessa personer refereras till som han och farbrorn.
Efter kommunismen kom traditionalismen och det var en reaktion på denna traditiontalism som skapade detta.

Ett sätt att göra det på: Föräldrarna kan bestämma INNAN barnet föds om det ska bli en kvinna eller pojke, om föräldrarna bara fått flickor kan de t.ex bestämma att barnet som ska födas ska bli pojkar.

Mens säger många att de inte har, att det har försvunnit för att det handlar om psykologi också. Att de går in så mentalt i mansrollen påverkar dem hormonellt. (Det vet många svenska kvinnor av erfarenhet, hur stress och annat i miljön påverkar oss så att mensen kan utebli eller förskjutas.)

Riktigt så många alternativ har ju inte kvinnor i Sverige om de skulle tro att de var något och klädde sig som män, här blir det ju spö på gatan istället.

Googlade lite på detta och hittade det här i kommentardiskussionen på bloggen Sänd mina rötter regn:
I Europa har Dekker/van de Pol funnit bara ett exempel på socialt accepterad kvinnlig transvestism, nämligen i ett bergigt och isolerat område i norra Albanien med de angränsande områdena Kosovo och Montenegro. Till långt in på 1900-talet levde där bergsfolk vars kultur präglades av inre stridigheter och en strikt hierarki mellan kvinnor och män. Men om en kvinna ville det kunde hon avlägga ett löfte om att bli “en svuren jungfru” vilket innebar att hon skulle förbli ogift och leva ett sedvanligt liv. Svurna jungfrur bar manskläder, till och med vapen och som “svuren jungfru” kunde en kvinna uppnå praktiskt taget samma status som en man. (Dekker/van de Pol, s 69).”   
http://www.katallaxi.se/2005/10/19/kanske-pa-en-egen-mane/

Men i dokumentären visades att alla inte ens behövde vara jungfruar eller ens gifta utan att det gick bra ändå, fortfarande i dagens Albanien.

Sjukt intressant. :)

Kommentarer
Postat av: tewar

hej! håller på att skriva en uppsats om hur invandrarkvinnor framställs i media. undrar om du kan hjälpa mig med att hitta artiklar där man skriver om hur förtryckta och hjälplösa invandrarkvinnor är... jag sökt på google och några till sökmotorer, ej hittat något riktigt bra...

Skulle du kunna tipsa mig om några intressanta artiklar?

tack!
tewar

2006-01-22 @ 20:02:51
Postat av: sidekick

Hejsan!
Hjälper dig gärna såhära lite så gott ja förmår :).
Ok. Det första ja tänker är att jag aldrig skulle säga att "invandrarkvinnor" är hjälplösa. Det är en rasistisk chablonbild, av invandrarmannen som förtryckare och invandrarkvinnan som handlingsförlamat hjälplöst offer. Det ska du nog snarare fokusera på att ifrågasätta. Ifrågasätta "invandrare" "svensk".

Ur ett feministiskt perspektiv är det också mycket kritiskt, som jag ser det och som jag vet kommenterats inom feministisk forskning, att framställa underordnade grupper som hjälplösa, är kontraproduktivt.
Självklart är det viktigt att lyfta fram den underordning och de orättvisor som finns men lika viktigt är att, när kunskap om det finns, att lyfta fram det motstånd mot förtrycket som sker, vilka olika handlingsstrategier kvinnorna (annan underordnad grupp) använder sig av för att klara sig. Lyfta fram motståndet för att visa på att det inte är naturgiven underordning utan är nått som går att förändra.

Hur utsatt situationen än är kan du vara säker på att kvinnor försöker göra motstånd och gör det, om än i det lilla. Makten kommer aldrig gratis, det finns hela tiden en maktkamp, annars skulle inte män behöva slå och använda sig av verbalt våld, det handlar om att hålla ner starka, livsfarliga, aktiva och intelligenta människor som kämpar på olika sätt.

Vad mer.. hm, att "invandrarkvinnor" är underordnade både som kvinnor och invandrare..

Kolla tillbaka lite vad jag skrivit, så hittar du nog lite om sånt. Annars rekomenderar jag verkligen "Maktens (o)lika förklädnader" av bland annat Paulina de losa Reyes, där står mycket, tom allt kankse. :)

Kvinnovetenskaplig (?) tidskrift har också någon artikel om intersektionalitet. Kolla upp det begreppet annars, det är nog fortfarande rätt "inne".

Du kan ju alltid intervjua några brudar med "invandrarbakgrund" o så.

Kolla tillbaka lite av vad jag postat så kanske du hittar nån länk till nån artikel, orkar/hinner inte gå igenom det själv dock tyvärr. Om du vill kan du ju nämna min blogg som en källa eller nått också. :)

All lycka!

2006-01-22 @ 21:03:35
Postat av: tewar

Tack!
jag har faktiskt läst din blogg från din första inlägg fram till nu, mycket intressant! ang. uppsatsen, det e det jag tänker göra, att intervjua en el. två kvinnor med utländsk bakgrund. men jag måste analysera en eller två artiklar som handlar om just "invandrarkvinnor" o hjälplöshet u förtryck! jag kommer att använda mycket av vad Ylva brune har skrivit om nyhetsjournalistik och hur invandrare i allmänt framställs i media i olika sammanhäng. Det enda jag behöver nu e en eller två artikar om detta! Kan inte hitta en bra artikel :((


men tack ändå! :))

2006-01-23 @ 14:06:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback