Könsperspektiv på New Orleans -katastrofen

Självklart har de bedömare rätt som menar att rasismen och nyliberalismen är orsaken till att New Orleans katastrofen just blivit en katastrof.

Alltså klass och rasperspektiv, men var är genusperspektivet? Har inte hört eller läst nått om det. Men nått jag reagerat över är att på bilderna som visats därifrån är det många svarta kvinnor som går med småbarn på armarna. Att fler fattiga svarta kvinnor får barn mycket tidigt i U.s.a är allmänt kännt. Det i sin tur beror på rasism, svarta kvinnor som inte får jobb eller status i samhället ser sin tillflykt i den status som moderskapet kan ge.
När sen en katastrof inträffar, vem har svårast att ta sig därfifrån?  Fattiga personer som måste släpa på ett eller flera spädbarn. Vilka är det? Framförallt svarta kvinnor så som det ser ut i U.s.a. idag. 

För att inte tala om alla våldtäkter som följde pga laglösheten, det visar tyvärr att många män passar på om de får chansen att våldta kvinnor om de vet att de kan komma undan med det ostraffat.


Kommentarer
Postat av: Female Partykiller

Jag tycker inte om din analys av varför svarta kvinnor får barn tidigt i USA.
Och jag tror att det till övervägande del beror på dålig sexualupplysning och att det är svårt att få tag i billiga och lättillgängliga preventivmedel.
Jag är för rätten till abort, men när man väl är gravid kan det ofta (men långt ifrån alltid) bli så att man känner att man vill ha barn trots att man inte tänkt så mycket på det innan.
Exakt vad skulle förresten det "rätta" skälet till att vilja ha barn vara?
Att man fått en fast anställning?
Grattis, det är jättesvårt i dessa dagar men vad har en t.s.v-anställning i sig med längtan efter miniatyrmänniskor att göra?
Att man får behålla sin föräldrapenning om man blir gravid igen inom 18 månader från det första barnets födelse?
Det om något tycker jag isåfall är ett sjukt skäl, att inte ens tänka igenom om man längtar efter och orkar ta hand om ytterligare ett barn utan enbart tänker krasst ekonomiskt att "det är lika bra att få det gjort" känns inte sunt.
Att man helt enkelt gillar småbarn är väl ett skäl så gott som något att vilja ha barn.
Huvudsaken är i vilket fall som helst att de fattiga, unga, svarta kvinnorna ska ha rätt till arbeten de kan försörja sig själva och sina barn på oavsett varför de ville ha barn från början.

2008-05-31 @ 18:59:18
Postat av: sidekick

Jag kanske hårddrog det, det du skriver är ju också en rimlig förklaring. Det rätta skälet är väl att man vill ha barn för barnets skull, inte för att skaffa sig själv någon form av existensberättigande, som jag tycker det ofta är när kvinnor skaffar barn, också här i sverige, man lever genom barnen och barnen finns inte till främst för sin egen skull. Alternativen till "moderskapet" är inte lika många för kvinnor som män, pga det är svårare för kvinnor att lyckas inom sin respektive nisch, och är du dessutom svart är ju dina alternativ än mer begränsade och konkurrensutsatta. Det är inte det att jag tycker är fel om en svart kvinna vill ha barn tidigt, det är systemet som ger kvinnor, och svarta kvinnor, färre alternativ att leva sina liv och fortfarande få acceptans som nyttiga av omvärlden som jag försökte kritisera med inlägget, och som jag tror är det statistiken även återspeglar. Det må varit otydligt.

2008-06-02 @ 12:10:18
Postat av: Anonym

Okej, jag tror inte att du menade något illa.

Det är bara det att unga svarta (särskilt fattiga, ensamstående) mödrar blivit väldigt påhoppade i USA, inte bara av den kristna högern utan även av demokraterna med Clinton i spetsen som drev rena hatkampanjen mot dem och sa rätt ut att "vi vill avskräcka de fattiga från att skaffa barn". Man spred myter om att de skaffade barn enbart för att det då var lättare att få socialbidrag, vilket var bullshit, i de stater/städer där de genom lån/välgörenhetsprojekt/stipendium fick möjlighet till högre studier tackade så gott som alla ja. Clinton drog dock in dessa stöd, t.e.x blev 10.000 svarta kvinnor i New York tvungna att hoppa av sina studier och försörja sig som skoputsare o.dylikt istället. Detta har lett till att många fattiga, svarta kvinnor är väldigt negativa till abort. Det har alltså inte bara med kyrkan att göra, utan mer att de tänker att "vi ska fan inte göra abort på någon annans begäran,heter det pro-choice ska vi ha "the choice" även att föda våra barn om det är det vi vill, det ska ingen annan bestämma." Och det kan man ju förstå, även om det är väldigt trist att abortmotståndet växer.



Det finns svaga tendenser till det här även i Sverige, även om inte så många politiker utanför SD inte vågar säga rent ut att de tycker att t.e.x muslimer skaffar för många barn för tidigt.



Visst är Moderskapet väldigt hett och tendigt stoff i Sverige just nu, med glassiga tidningar och TV-program men det är alltid om svenska,heterosexuellt gifta, övre medelklass-kvinnor i storstäder det handlar om. Och ingen frågar någonsin varför inte DE gjorde abort.



En kurdisk trebarnsmamma i Örebro som pluggar på komvux är inte trendig, flashig eller inne, hon är bara lite tragisk oavsett om hennes barn har det bra eller t.o.m bättre tryghets och kärleksmässigt än trendmammornas barn.



För som du säger är det inte barnen som är i centrum, att vara barn är lika lågstatus som förut. Det är bara mamma,men "rätt" sorts mamma som det är trendigt högstatus att vara.

2008-06-18 @ 12:31:50
Postat av: sidekick

Intressant, och skamligt, hade jag faktiskt ingen aning om. Just att svarta kvinnor i Usa traditionellt, vad jag läst, också satt sin tillit till utbildningssystemet som ett sätt för att uppnå jämlikhet gör det än mer beklämande. Du hade mer koll på det där..

2008-06-19 @ 17:01:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback