Negar Josephi

Negar Josephi sätter fingret på något viktigt såhär på minnesdagen av förintelsen. Sd försöker splittra ett antirasistiskt motstånd genom att hetsa grupper drabbade av rasism som fördomar, diskriminering och ekonomisk utsatthet etc, mot varandra. Dock vill jag tillägga, gäller detta ju inte enbart Sd, också socialt accepterade liberala politiker har valt att ställa muslimer och judar mot varandra och bortse från gemensamma intressen, för att kunna attackera muslimer under "antirasistisk" flagg. Fint att Josephi skriver en sån artikel på en dag som just förintelsens minnesdag, och på så vis sätter antisemitismen i sitt rättmätiga större sammanhang, där rasismen omfattar hela samhällsstrukturen och kulturen.

Låtsasproblem och låtsaslösningar

Mer diskriminering mot och dumheter om slöjbärande kvinnor: http://www.aftonbladet.se/nyheter/analys/wolfganghansson/article6490757.ab

Sedan när används niqaber eller burkor till terrorism - och vilken terrorism föresten? Vilka terrorister har använt burka - han killen på planet till Usa, inte hade han niqab eller burka, inte hade 11/9-terroristerna det heller. I det stora hela är det alltså påhittade problem för att kunna använda beslöjade muslimska kvinnor som samhällets syndbockar. Vilka är så lättlurade att dom går på dessa låtsasproblem och låtsaslösningar?

Sverige 2010?

Är det året vi förbjuder dessa aktiviteter?


och DN igen

ännu en problematisk artikel från DN. Liberal antirasism, utgår enbart från psykologiska individuella förklaringar, och kan därför tyvärr stärka rasismen. Förutom att det är ännu mer av DN:s uppmärksammande av SD och frikostigt citerande av deras partiprogram, det är sd nog glada för, så utgår artikeln från en tolerans inför det man kallar "det mångkulturella" - och genom att beskriva Sd som en minoritetsgrupp inom mångkulturen, ger man Sd sitt stöd och försvarar dem. Rasismen som Sd står för får stöd genom att anknyta till den i forskningen beskrivna och mycket kritiserade diskursen om mångkulturen. Bland annat kritiseras den inom forskningen för att vara maktblind. Resultatet av maktblindheten, som döljer att en svensk Vit etnicitet är priviligerad, och som Sd och deras värderingar också ingår i och stödjer, blir att man t.o.m. förväntas vara tolerant inför rasismen!

Förr i tiden innebar tolerans att man inte accepterar rasism. Nu flyter gränsen mellan "toleransen" och "intoleransen" uppenbarligen samman inom den liberala antirasismen, inte helt olikt Orwell- sagans nyspråk..

DN igen

Liberala DN använder en underlig formulering när man menar att vad man kallar "rasbråk" började med att afrikaner: spärrade av en väg. Stack soptunnor i brand. Krossade bilrutor.

I slutet av artikeln framkommer dock att de reagerade på att vita ungdomar i en bil skjutit mot afrikaner och skadat två afrikanska arbetare som var på väg hem från (bomulls)fälten.

Väg det mot varandra, människor som blir skjutna. Soptunnor som brinner. Sopor. Människor. Den som värderar Svarta människor som människor, börjar lämpligen med att beskriva det som att bråken började när människorna blir skjutna, och inte när soptunnorna börjar brinna.

Vill man gå ännu längre kanske man inte ens behöver beskriva det som bråk, utan som självförsvar, som ett sätt att hävda sin rätt och värde som människa. Hade man inte en liberal agenda, som bortser från maktrelationer, skulle man kanske t.o.m. våga beskriva det som rasism. Man måste ju undra, skulle DN också beskriva Söderns och slaveriets rasrelationer - där också afrikaner som misshandlades av Vita revolterade mot Vitas övergrepp - kriget mot slaveriet, för "rasbråk"? Vad är det DN vill skydda med en sådan underlig revision av händelseförloppet? Afrikanernas arbetsvillkor i Italien, dom tål väl att granskas?

Om vi hade en regering som inte smyggillade rasism, skulle vi för länge sen använt t.ex. ordförandeskapet i EU till att protestera mot hur afrikaner och romer behandlas i Italien. Men Sverige är "Neutralt" igen, liksom vi var inför Nazisterna och italiens fascistregim under andra världskriget.


Uppdatering: nu har man ändrat lite i artikeln, troligen efter kritik utifrån. Ska det verkligen behövas för något sådant? Men faktum kvarstår att man ändå först beskrivit händelseförloppet som ovan.

Jämför man med hur Aftonbladet skriver om händelserna, så märks tydligt vad DNs högervridning innebär.


MuslimaInk m.fl.

"I challenge my destiny, my time
I challenge the human eye
I will sneer at ridiculous rules and people 
That is the end of it; I will fill my eyes with pure
light, and swim in a sea of unbound feeling
I have challenged tradition and my absurd position, 
and I have gone beyond what age and place allow."Dikt av den egyptiska feministen Aisha Al-Taimuriya (1840-1902), från den muslimska feministiska bloggerskan
Cairo, Lusaka, Amsterdam

Vet inte hur länge jag kommer fortsätta uppdatera bloggen, har funderat på att lägga ner några gånger, men jag tror att den får hänga med in i 2010talet så länge den känns som en ventil för mig att få ur mig mina tankar och mitt intresse i de här frågorna.

Här lite nya lästips i alla fall, alltid mer intressant med lite nya infallsvinklar än dom vanligaste, även om dom vanliga självklart också har sina poänger:

Akramsrazor Amerikansk muslimsk man som heter Svend och tycks förstå skandinaviska språk, han kommenterar de dansk/svenska medierna. Tankeväckande funderingar med humor, t.ex om hijabis på Mount Everest.

Om slöjan. Stereotypt diskussionsämne på sätt och vis men jag tycker författarinnan G. Willow Wilson lyfter frågan på ett nytt djupare sätt, på ett filosofiskt plan - finns det några helt fria val? Befriande att hon inte direkt halkar in i dom vanliga svarsinriktningarna när slöjan diskuteras, "offer" eller "helt oberoende individuellt val", utan förhåller sig med värme till kvinnors mänsklighet. Utan att varken förakta svaghet, eller rädas att belysa den eller vad som skapar den.

MuslimaInk, den första svenska muslimska kvinnosajten/tidningen, är i uppstartsfasen och söker hågade muslimska kvinnliga skribenter. Om det blir likt något av sina internationella föregångare kan man förvänta sig ett forum som är dynamiskt, användarorienterat och med högt i tak för diskussioner. En inspirerande start på nyåret!


Rapportering om det exotiska våldet

Oj så mycket man rapporterar om den somaliske man med danskt uppehållstillstånd som angrep en av de danska tecknarna av de folkgruppshetsande sk. "muhammedkarikatyrerna". Det kan jämföras med rapporteringen om skottlossningen som skadade en Imam i malmös moské under nyårshelgen som fick en pytteliten notis i den lokala dagstidningen. Eller det mycket tragiska mordet på den beslöjade kvinnan i Tyskland under 2009 som avslöjade en utbredd rasism inom rättssystemet, som det inte skrevs ett ord om nästan i svensk press. Det har tagit decennier innan historien om folkmorden och massvåldtäkterna på muslimer i det forna jugoslavien , som föregick av samma islamofobiska hets som fått spridning i de nordligare länderna, kommit fram. Jag kan inte förstå det som en slump, att tystandet av konsekvenserna av islamofobin sker samtidigt som islamofobin görs rumsren av liberala Expressen och DN. Det är uppenbart att de stora liberala tidningarna hellre rapporterar om några desperata ungdomars brännande av några bilar i en kackerlacksöversvämmad förort, eller en mycket ovanlig exotisk attack av en "somalisk man som tillåtits bo i Danmark", än det islamofobiska våldet som blir allt grövre och vanligt.

Om det inte är medvetet byte av fokus från alla missnöjesyttringar mot högern och dess legitimitetskris, så kommer det väldigt lämpligt för dem i alla fall när både kd och sd hamnar under riksdagsspärren i den senaste opinionsmätningen från Skop. Opinitionsbildarna inom högern vet åtminstone mycket väl att det enklaste sättet för att ta bort fokus från den ekonomiska misär som vissa halkar längre och längre ner i pga av alliansens politik, är att blåsa nytt liv i rädslan för muslimerna och undanhålla deras utsatta läge, eller misstänkliggöra ensamkommande flyktingbarn. Det är ju inget nytt under solen, just därför är det ju så obehagligt! Allt tillåts hända igen!