Hederstänkande i svenska kyrkan?

Återigen har jag kastat ett öga i Kyrkans tidning och hittade då en artikel som berättade en historia om två präster, en kvinna och man som är gifta, som hamnat i onåd hos Kyrkan. Ursprunget är att kvinnan anmält mannen för misshandel, med bland annat sparkar mot underlivet. Det jag stör mig på är hur Biskop Krook i artikeln inte verkar reflektera det minsta över den situation och vanmakt som kvinnor ofta befinner sig i, med både psykisk och fysisk kontroll, i en misshandelsrelation när hon bedömmer det som framkommer -vilket relationen mellan prästerna visar stora tecken på. Kvinnan berättar om att:

" makarna haft "trekant" under mer än två års tid - ett sexuellt beteende som hustrun sagt att hon inte ville fortsätta med, att det är maken som drivit detta och att hon gett med sig. "

När misshandeln ju troligen inte kan hållas mot kvinnan från Kyrkans sida (?), så verkar det alltså som att de trekanter kvinnan tvingats delta i kommer hållas mot henne och kan göra att hon förlorar arbetet. Det påminner onekligen om ett kollektivs fördömande av kvinnan baserat på någon form av hederstänkande, Krook säger enligt KT att: "De båda prästerna har skadat det anseende som en präst bör ha.".

Också artikeln "Israel: Aggressive campaign against secular women" från Women living under muslim laws påminner oss om att hederstänkandet inte är något genuint muslimskt. Det här kan vara bra att göra klart också för att det finns krafter som försöker mena att det "hedervärda" är något som är exklusivt förbehållet den egna religionen, och som använder detta som argument för att försvåra för kvinnor och deras rättigheter.


Inte bara talibaner

Barnmorskan Gunilla Ek om sin 18 månaders vistelse i Afghanistan, som rektor för en barnmorskeskola:

"Det var trevliga män. Många gånger hör man bara om talibanerna, men vanliga män var mycket trevliga."
KK

RasseEuropa

ser inte människor som invandrat som människor utan enbart som arbetskraft. Vilket perspektiv talar makten då utifrån, är den ack så svåra frågan jag ställer er mina läsare? Sinnessjukt, odemokratiskt och en skam. Minns en intervju jag såg med Billström för inte så länge sen där han uttalade sig om invandrare, och lät som vilken sverigedemokrat som helst, sättet han pratade om "invandrarna" var högst obehagligt och anspelade på svennefördomarna. Fy fan, N och jag emigrerar snart till Kuba känns det som.

Vanlig Svenssonmusse-blogg

skriven av Hadiya, Islam, fred och vardag, 24 år gammal och aktiv i den nya svenskmuslimska fredsrörelsen. Hadiya har bland annat skrivit ett väldigt träffande inlägg om hur islamofobin inte bara tar sig uttryck i fördomar och okunskap, utan i en total brist på vanlig respekt och hyfs i vanliga mellanmänskliga relationer som människor förväntas uppvisa i alla andra situationer:

"Idag tycks det råda ett allmänt samtycke att det är okej att ogilla islam och muslimer. Saker som för mig som muslim framstår som rent bisarra att säga är helt okej att kasta ur sig.
Senast på jobbet för någon vecka sen hamnade jag i ett samtal med en av mina kollegor varav hon säger följande till mig:

 -" Ja du kommer säkert ogilla mig för att jag säger detta" (
redan här undrar man ju varför hon då säger det) " men jag ska säga dig att jag har sagt till mina två tonårsdöttrar att vad de än gör så tolererar jag inte att de tar med en muslim hem"."

Just såhär har jag hört så många uttrycka sig. Som jag ser det handlar det i grund och botten om rasismens vanliga syn på vissa som mindre värda som ger denna brist på grundläggande normgivande social artighet, och den totala oförmågan och oviljan att se saker ur Den Andras perspektiv, eftersom den ju är nått helt annat omöjligt att förstå eller vilja förstå. Det liknar också den traditionella rasismen, se forskning om afroamerikaners upplevelser i Usa bl.a som visar på just det asociala beteendet som ett viktigt instrument för att förstå vardagsrasismen.

Appropå kvinnan i citatet, så får jag även en anledning att återknyta till några av mina äldre inlägg om Svensk hederskultur, Om det hedersrelaterade våldet och svensk heder besudlad,

Sisters and Bitches

I väst har bitchen hyllats ett tag nu också av feminister. Så jag tycker det är lite skönt när Ugly Betty - America Ferrera säger ifrån. Formar Västlig kultur kvinnor att vara elaka emellan?

Många vill ju föreställa sig att konvertera till en religion, och speciellt islam, innebär en förlust för kvinnor. Dock kan jag tycka det är underligt att man inte ens reflekterar över att majoriteten av konvertiterna faktiskt är kvinnor. Tror man att kvinnor är dummare och automatiskt gör sämre val än män? En helt rimlig tanke är ju också motsatsen, att det kan finnas något inom islam/muslimska relationer som gör kvinnor vänligare och systerligare mot varandra, en systerligare feministiskare relation? Konvertiten Yasmines upplevelse appropå en krönika av Cissi Wallin är just att: 

"Baktaleri, skvaller, avundsjuka osv, hör inte hemma inom islam (jag tror faktiskt inte hos någon religion) och det är betydligt mindre av alla dessa egenskaper jag möter hos praktiserande, religiösa kvinnor."

Det var ju några år sedan systerskap var hett i feministkretsar. Kanske möter kvinnliga konvertiter inte i första hand ett hårt patriarkat, så som Väst vill föreställa sig muslimska relationer, utan framförallt en varm systerlig gemenskap?

Lite kul oxå får man ha

i fallande höstmörker och rusk, fattig efter semesterdivalaterna.. Idag 12 september utkommer Nisti Sterk, även känd som Zeyno i Zeynos värld och från showen För sverige i tiden (se klippen på hemsidan), med boken "Så länge Gud vill och rumpan håller". Säkert pepp som många kan behöva. Dessutom håller hon någon form av föreläsningsserie som det verkar, gratis. Och gratis är gott!

Nisti Sterk, komiker och skådespelare
Nisti Sterk  på hemsidan.  Kolla in videosarna. Hon måste ha haft en bra manlig förebild där också i sin fina farfar, som uppmuntrade henne att skapa sin egen lycka.

Vilket sätt att börja helgen på, va..

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Plus extra extra, nyfiken på Ramadan: Ramadanbloggen

Måste bara

tyckte amerikanska ModernMuslimWoman sa det så bra om republikanernas humanistiska "framsteg":
 
"For the past eight years, they certainly have made the fine distinction between "radical" Muslims and "moderate" Muslims. When my hubby is profiled at the airport, no one says "Oh, wait, he is a moderate Muslim, let's leave him alone." The distinction certainly isn't made when villages in Iraq, Afghanistan, and Pakistan are bombed indiscriminately."

Självklart även applicerbart på svensk folkpartism.

jag blir rörd

när jag hör och ser alla dessa kvinnor som kämpar. Jag blir rörd när jag hör att de antifeministiska invändningarna från omgivningen inte skiljer sig så mycket åt vart man än kommer.  Om invändningarna är liknande tolkar jag det också som att  förtryckets grund är liknande. Motståndet säger något om förtrycket, och vi får tydligen ofta höra samma kommentarer, konstaterar jag efter att ha hört intervjuer med arabiska jämlikhetskämpar, som Wajiha Al-Huweidar , eller Zaynab Hifni som får föra sin talan i ett arabiskt tv-program :

"Men överdriver inte du nu?" 

"Men om dom har det så hemskt, varför går dom inte bara då, varför protesterar dom inte?" 

"Ser du ner på hemmafruar / kvinnor som bär slöja/  osv?"

"Förstår du inte att du inte är omtyckt feminist?" 

Min kille berättade om en intervju med en svensk feminist och reaktionerna från svenska killar, framförallt unga killar, vårt hopp i den nya "jämställda generationen", som efter föreläsningarna kommer fram till henne och frågar henne hur mycket hon tar för en avsugning och om hon vill ha kuk.  Eller, som en av mina f.d. studiekamrater som berättade om bemötandet på jämställdhetsföreläsningarna i kriminalvården, hur hela horden av män, hela den svenska manliga publiken vänder sig mot henne när hon tvingas gå tillbaka till det allra mest grundläggande igen för att hitta en plattform för en gemensam disskussion, "men ni vill väl ändå att kvinnor ska vara jämställda med män?", och alla säger nej och hånar henne.