Bananas, kvinnorna som nättrakasseras och sexism-begreppet

Skrev för några dagar sedan en kritisk kommentar på The Bananas blogg efter ett inlägg där han upprörs över de kvinnor som yttrar sig om att kvinnor generellt drabbas hårdare av näthat och mobbing än män. Eftersom han i sitt svar påpekar att jag numera är förbjuden att kommentera på hans blogg, jag är tydligen hin håle sexismen personifierad ungefär eftersom jag gärna solidariserar mig med dessa kvinnor som trakasseras och berättar om sina erfarenheter och upplevelser av trakasserier - så kanske det är bäst att därför publicera mitt svar här också:

" ojoj du klarar verkligen inte av det minsta ifrågasättande och frågor. Ditt svar visar på att du inte kan bemöta kritiken om ett för liberalt angreppsätt på problematiken på ett seriöst sätt. Jag menar, ingen är specialist på allt, jag tror det inte om mig själv - och du är det inte på dessa kvinnor och deras erfarenheter, eller tror du verkligen det? Om du uppfattar detta mitt påpekande som "sexism" , visar det att du saknar grundläggande bitar i din förståelse av sexismbegreppet, som till sin definition just belyser mäns överordning av kvinnor och _maktförhållanden_ och inte försöker mörka dessa med enbart blekta liberala individgeneraliseringar.
För att förtydlig - kritik av dina analyser, av det DU skriver, är INTE i sig sexism. Get over martyrskapet.

Ett annat sätt för dig att bemöta kritiken skulle kunna vara att ta du tog dig en funderare -tar jag verkligen kvinnors erfarenheter på tillräckligt allvar? Ditt svar visar dock med tydlighet att du saknar sådan intentioner. Kvinnorna har fel i sina erfarenheter, punkt slut, du vet bättre. Den enda motiveringen vi får är att DU själv fått dumma kommenterare på din blogg. Något jag tror ALLA bloggare varit med om någon gång eller flera, som muslim säkerligen oftare, hur det i sig dock skulle ogiltigförklara SÅ många kvinnors erfarenheter i rampljuset kvarstår dock som mysteriet, den logiska pusselbiten som saknas. Dina grova ord om "kaskadkräkningar" visar dock på vilken nivå du vill hålla diskussionen."

Tycker någon verkligen att hans raserianfall är i proportion till min sakligare kritik?

Om jag träffade honom i verkligheten och hade mage att påpeka brister i hans analys, skulle jag få en smäll om jag fortsatte att ifrågasätta honom och inte tystnade när han hade bestämt det? Jag kan inte låta bli att undra, erfarenheten jag har är att vissa män som har en grandios självbild verkligen inte klarar av att kvinnor ifrågasätter dem, också ibland faktiskt kan hota med våld.

Är det meningen att jag, eller någon annan kvinna som vill lyfta fram kvinnors unika erfarenheter av att vara kvinnor, inte ska våga? Det finns bevisligen ett problem med att kvinnor alltid storsint förväntas tiga och inte kritisera, man kan välja att spä på det problemet, med allt det innebär i sina mest långtgående effekter, eller att vara mer ödmjuk inför kvinnliga erfarenheter av något så skamligt som att vara "utsatt" för vad vissa anser att en manlig identitet berättigar dem till. Hur tyst och muslikt måste en kvinna viska och bete sig för att Banan inte ska uppröras till den grad är frågan som hänger sig kvar? Blyga violer som aldrig ifrågasätter ska kvinnorna vara medan vissa män anser sig kunna uttrycka sig hur grovt som helst vid minsta lilla fråga? Som visan går, en liten fråga får man tåla..

För att ta det som är självklart för många rörande sexismbegreppet men uppenbarligen inte alla: kvinnor som berättar om genusbetingade trakasserier från män är lika lite "sexister" som muslimer är islamofober som berättar om islamfobiska trakasserier från en västerländsk allmänhet, det handlar om maktförhållanden. Om en ickemuslim berättar att denne på något sätt upplever sig vara trakasserad som individ av några muslimer, kan inte denna individuella upplevelse radera ut faktiska islamofobiska maktförhållanden i samhället.  Muslimen blir inte islamofob för att han berättar om och kritiserar islamfobin  - kvinnorna blir inte sexister för att de berättar om och kritiserar sexsimen dvs maktförhållanden där de som kvinnor underordnas av män/ och / eller i förhållande till män. Islamofobibegreppet används väl inte för att beskriva occidentala fördomar bland muslimer (!), så självklart ska inte sexism användas för att beskriva något annat än mäns överordning över kvinnor.

Tänk om man kunde slippa alla dessa försök att ogiltigförklara och tysta kvinnors upplevelser av trakasserier som framförallt handlar om att de är kvinnor - kanske skulle det finnas mer tid och energi till annat - som mer tid att motarbeta islamofobi t.ex? Repressionen gentemot att försöka belysa hur kvinnors villkor utmärker sig, kostar självklart.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Läs på den välskrivna ( bättre än min) bloggen Epiphanies om det rasistiska mordet som det varit så tyst om. Själv fick jag inte reda på det förrän lång tid efteråt..  Så tragiskt. Oförmågan i flera medier att dra paralleller till en växande islamofobi..


Kommentarer
Postat av: johanna

Mkt bra skrivet! (jag vill kommentera mera men hinner inte nu)

Postat av: Amanda Svalin

Bra skrivet.

2009-07-18 @ 11:44:21
URL: http://lilithsvalin.wordpress.com
Postat av: sidekick

tack för pepp, kan behövas. Ibland känner man att kvinnoskändningen går för långt liksom. Det är synd att det ska bli såhär, men någonstans måste man ju sätta ned foten också för Banana när han verkligen är helt ute och cyklar, förutom att han i flera inlägg motarbetar kvinnoperspektiv som trots sin underrepresentation lyckas i extrem motvind komma fram i media, också helt felaktigt (arrogant dessutom) använder begrepp och bokstavligen negligerar forskning på forskning som visar på kvinnors underordning, med vad?Ja någon "känsla" han har, av någon mystisk anledning till skillnad från oss debatterande kvinnor som tvingas leta fram bevis efter bevis och forskning efter forskning som stödjer det vi säger, ibland tom självklarheter, inläggen blir bara travar av forskning och bevis till skillnad från dessa män, har vi ju ingen som helst egen trovärdighet - vilket han besvarar (mig) högfärdigt och utan minsta belägg, att han minsann inte tror att forskning säger allt, utan att han bara vet intuitivt typ att han har rätt... skön inställning liksom, man vet att man alltid vet bäst "bara för att", utan att behöva uppbringa minsta argument eller belägg utan bara svordomar och grova okvädesord. Mycket får man höra som ifrågasättande kvinna - allt från hora, fitta, satkärring (Birro angruper Schymans bakom hennes rygg utan att hon sagt ett ont ord till honom), osv till att man "kaskadkräks".. jag tycker inte det är så stor skillnad på männen (dom är så många, birro och bananas är bara några i mängden egentligen) som använder dessa olika uttryck faktiskt, och försvarar varandras beteenden, det sker i samma situationer, för att angripa kvinnor som på minsta vis ifrågasätter deras "överhögheter". Det räcker inte med "I don´t hate women - my mother is one" eller, "I dont hate women - my daughter is one", eller "jag är för jämlikhet, bara kvinnorna inte hörs för mycket" etc

Och jag har gett Bananas chanser, men han blir inte mer ödmjuk eller tillmötesgående, istället växer hans arrogans, kanske känner han att min mjukhet och försök att förstå honom gav honom chans till övertag?

2009-07-19 @ 16:08:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback