Om Svt Debatt: Rasismen på Södertälje Sjukhus

Blev riktigt upprörd när jag lyssnade på Debatt nyss.

Invandrare utsätts för livsfara och livsviktig vård uteblir eller försenas, invandrare trakasseras och hånas, genom att medvetet undanhålla smärtstillande medel utsätts invandrare för fysiska smärtor som lätt kan undvikas - kan man kalla det för tortyr?

"Man blir så stressad pressad så man säger saker man inte menar", säger ett landstingsråd för Vänsterpartiet. Det här är en ovidkommande inställning inför problemet. Det intressanta är inte vad man inte menar, utan effekten. Se ovan.

"Det har inte inkommit avvikelserapporter säger Chefen, som en invändning för att fortsatt inte göra något. "Jag kan inte anklaga någon för rasism anonymt. ". Tonvikten läggs på anklagelsen, inte på den vanvård som drabbar invandrarna. Vad kan en avvikelserapport tillföra, hur ska någon förstå att det är en avvikelserapport som behövs, när beteendet inte är en avvikelse utan vardag, vardagsrasism?

Södertälje Chefs krav på att personer ensamma ickeanonymt ska kritisera överordnade och grupper visar på den totala inkompetens som finns inför rasismen -  som en maktstruktur och mobbingprocess där makt och status används för att spela ut individer och invandrare som grupp, och omöjliggöra kritik. I vilket mobbingärende läggs ansvaret och skulden på den som rapporterar om mobbingen? Hur kan de stå ut, undrar Peter Magnusson, om invandrare som är anställda. Ja, de har inget val, om de ska kunna vara anställda. Vad händer med den invandrare som öppet vågar ifrågasätta rasistiska kommentarer, och som kanske inte är begåvad med en enorm social kompetens och utstrålning som kan charma även minihitler? Vad händer om en svensk vågar säga emot?

"Du ska veta att Peter Magnusson är helt rökt på avdelningen" är kommentaren från Informationschefen. Peter har utpekat mobbaren, rasisterna, och nu vänds det mot honom.

När Chefer, landstingsråd i kommunen och omgivningen har denna inställning och ger sådana svar på problemet visar det att det just inte handlar om enskilda tillfällen, att det inte är en kultur begränsad exempelvis till bara en liten del av nattpersonalen. Deras agerande är just en del av den rasistiska kulturen, som leder till att inget sker för att effektivt motverka rasismen, och därför blir en del av den.

Det är intressant att det inte är från arbetarklassen, utan från universitet och högskoleutbildade sjuksköterskor som den aggressivaste konfrontativa rasismen kommer, och genom en aktiv handlingsförlamning legitimeras av chefer och landstingsråd. Det visar att det är en myt att rasism är något vulgärt som kommer från arbetarklassen.

Tänk om Sabuni kunde tyckt det här hade varit extremism viktig nog att hålla presskonferens om istället? Men det beror ju på vilken sida om taggtråden man befinner sig såklart.

Kommentarer
Postat av: Arbetarklass.se - motstånd, kärlek & klasskamp

Hej sharazad

Vill bara meddela att du är länkad ifrån information och nyhetsportalen
www.arbetarklass.se

Vi länkar till dig eftersom vi tycker du har en intressant blogg och vi har följt den ett tag.Vi söker skribenter som är intresserade att skriva tex texter då och då när man orkar och ilskan kokar inom dig på nått som retar dig. Om du känner att du vill så får du gärna skicka texter till: publicera@arbetarklass.seHa det gott! Motstånd, kärlek & klasskamp!

2009-01-31 @ 14:12:11
URL: http://www.arbetarklass.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback