Forts. Proffsen

Så lades förundersökningen ner mot Polismännen som rasse-snackat. Och jag måste säga att det kanske inte gör nått, eller i alla fall inte är så avgörande i sig. Rasismen som problem kommer aldrig lösas med bara lagar eftersom människor med rasistiska åsikter alltid kommer försöka hitta kryphålen, använda sig av dubbeltydigheter och förvränga sina uttalanden i efterhand. Forskning från Usa visar också att just lagar mot rasism kan används för att göra ett beteende acceptabelt - om det inte går att dömma enligt lag som brottsligt rasistiskt, menar man att det är oviktigt och att man inte får omtala det som rasism:

"Inte heller Malmös polischef, Ulf Sempert, är misstänkt för något brott, säger Augustssons närmaste kollega, överåklagare Björn Ericson.

Sempert polisanmälde sig själv när det stod klart att han i flera veckor haft kännedom om polisernas olämpliga uttalanden men inte ingripit."  Från MSN Nyheter

Hur trovärdigt är det, att först flera veckor senare efter att man bevittnat Polismännens beteende erkänna att man har gjort fel genom att polisanmäla sig själv, först när media fått nys om saken? Jag vet inte med er, men visst känns det som att man skulle kunna säga att Sempert faktiskt varit väldigt accepterande inför Polismännens agerande, i enlighet med den ökända Poliskårsandan. Trovärdigt inom Polisen.

Jaja, men som Björn Ericson påpekar och kommer till Semperts försvar, Ulf Sempert är ju inte misstänkt för nått brott! Han är en hyvens kille, come on you guys.

Sveriges Poliskår och åklagarväsende tycks följa Usa i spåren, man gör det lite väl lätt för sig genom att göra en polisanmälan -  för att hela tiden vara fullt medvetna om att det inte kommer att gå att dömma som ett brott och att den kommer läggas ner. Javisst, alla vet ju att forskningen redan visat att Poliser frias mer än andra dessutom, man vet att (ut)nyttja rättsväsendet. Men det är också en viktig medial signal. När nått läggs ner efter en förundersökning ger det intrycket av att det dels blivit grundligt utrett, vilket inte har skett på denna korta tid. Och när man påtalar att saker "lagts ner" ges man också intrycket av att de inte är så viktiga, signalen blir att det ändå är acceptabelt beteende - "ickerasism".  Mediesmart drag. Man skulle önska att Polisen, rättsväsendet och samhället i övrigt gick vidare med, och betonade att det viktiga inte är huruvida det var brottsligt eller inte, utan vad det innebär för samhällets medborgare etc.

Däremot, att det inte skulle vara tjänstefel! Herregud, jag vet inte vad jag ska säga.. Skamligt. Vad innebär det för alla andra som jobbar med människor, att nu kan man kalla dom man jobbar med/elever//patienter/boende/vårdtagare vad som helst hursomhelst, och det är inte tjänstefel? Får svenska elever i skolan kalla andra elever för Blattejävel och hänvisa till Polisen?

Istället så säger förre överåklagaren nu, när förundersökningen är nedlagd, Sven-Erik Alhem i Malmö alltså att:
- "Jag skulle ha använt filmen, men tagit bort ljudet " . Så skulle vi alla ha sluppit få veta om hur Invandrarkillar behandlas av Polisen. Låter som att Alhem fått några påtryckningar om "misstaget" med att ta med ljudet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback