En invandrarkvinna ska tåla lite stryk?

Kvinnor med invandrarbakgrund som anmäler att de blivit misshandlade av sin man har större risk att få sin anmälan nerlagd än svenska kvinnor. På vissa ställen är skillnaden jämfört med svenska kvinnor 0.3 % men på andra ställen är skillnaden så stor som 11% och 14 %.

Skillnad:
Skåne och västra götaland 14 %

Stockholm 11%


Är detta också en klassskillnad, att invandrarkvinnor oftare saknar ekonomisk möjlighet att driva frågan lika mycket och ta tillvara sina intressen?


En kvinna med invandrarbakgrund berättar om hur hon ringde polisen förhjälp, de anlände trevligt småpratande med mannen som misshandlat henne.
Polisen talade om att hon såg hemsk ut med blåmärken men de skrev aldrig ner detta som vittnesuppgifter.

En taleskvinna för Kvinnors nätverk vittnar om vissa polismäns beteende, ett nonchalant beteende, att de menar att kvinnor med invandrarbakgrund ska tåla lite mer än svenska kvinnor. (???!!!)


Polisen kriminalchef i Västerort (14%) skyller på:

1) språkförbistring. (Kvinnors nätverks representant understryker att så länge man kan göra sig förståd ska det inte spela nån roll.

Och tolkar? hallå?

2) Skyller på att "de" inte litar på polisen, att de därför inte skulle anmäla? etc... men, när de väl anmält så kan ju den punkten strykas..


Söderortspolisen har inte alls samma skillnad, varför? För att de har satsat på den här typen av brott.

Kvinnors nätverk säger att: 
Det gäller att ha tur om ett brottsoffer ska få stöd och hjälp, var det sker, vilken etnicitet du har, om du ser ut som en "invandrare" osv.

Praktexempel på hur rasism samverkar med sexism.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback