Sämre än djur

I dokumentären Sämre än djur har Oscar Hedin och hans svenska film crew, valt att specifikt lyfta fram förtrycket av Hbt-personer under hedersrelaterade former i Sverige, ett land där våld mot Hbt-personer ökat de senaste åren. Filmen kommer visas inom kort x 5 gr på Svt, samt på biografer i Stockholm, Göteborg och Malmö. Räkna med att detta kommer bli en ny Halal-tv debatt. Det ädla syftet att lyfta fram Hbt-personers utsatta situation, där dessa berövas sitt människovärde och förföljs, kommer dock på skam när man i filmen bortser från den största organiserade Arabiska HBT-gruppen i Sverige, Arabiskt Initiativ, erfarenheter och uppfattningar. Vilket visar på hur förtrycket också kommer från företrädarna för det "svenska hbt-vänliga samhället". Arabiskt Initiativ är starkt kritiska till filmen och menar att den bidrar till att förstärka negativa stereotyper av muslimer och araber där alla utmålas som förtryckare. Man menar att filmens retorik inte kommer att leda till att Hbt-personers levnadsvillkor kommer förbättras i Sverige, snarast tvärtom.

Man måste verkligen undra, varför har Oscar Hedin och Laika film som marknadsför filmen som "den största dokumentären någonsin om heder och Hbt", struntat i att tillfråga de man utger sig att göra en film om och av?

Läs Arabiskt Initiativs kommentar till filmen här.

Kommentarer
Postat av: Amanda Svalin

Konstigt att de inte frågade Arabiskt Initiativ om de hade ambitionen att göra den största dokumentären om HBT och heder. Synd att inte alla sidor fick komma fram.

Postat av: sidekick

Ja, det är underligt att man inte fått med något med dem, är det verkligen omöjligt att klippa in en kommentar även om det är i slutet av produktionen? Eller i alla fall att man nämner dem på filmens hemsida?Det är iofs troligt att Arabiskt Initiativ inte fanns när man började göra dokumentären vilket kan vara en förmildrande omständighet, men ändå: liknande internationella organisationer har funnits i flera år, detsamma gäller ickehatande muslimer i allmänhet, utger man sig för att vara den bredaste största dokumentärfilmen borde man ha veta om detta efter research, och fått med det på något sätt än att ge Arabiskt Initiativ anledning att framför kritik mot filmen om att den är väldigt sterotypiserande om muslimer i allmänhet.Och att det redan har börjat dyka upp kritik som spirar ur rasismen och finner näring i filmen, av dom som sett förhandsvisningarna, visar att det är nått med den som inte är så bra.

2009-10-03 @ 21:12:07
Postat av: sidekick

Letar efter den liberala bloggen, hittade den inte just nu dock, där en man som påstod sig vara för hbt-personers rättigheter och mot hedersvåld gav sig på Arabiskt Initiativ och ogiltigförklarade deras erfarenheter och åsikter - för att dom inte vågade delta i diskussionen efter filmvisningen med sitt riktiga namn!

Jag menar, sen när annars är det OKEJ att angripa ickemuslimska hbtpersoner bara för att de inte vågar stoltsera med sin namn och ställa upp på bild, och använda det för att tysta dem och ogiltigförklara deras åsikter?

När filmen sätter igång såna strömningar är den ett problem, den understödjer det den liberale bloggaren tyckte, att A I är oviktiga.

2009-10-03 @ 22:02:51
Postat av: Anonym

Vad är Arabiskt Initiativ, hur många medlemmar har de? Aldrig hört talas om dem innan.

2009-11-16 @ 16:14:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback