Är det svensk kultur?

"Någonstans har vi väl alla någon slags förståelse för att en tonårspojke kan spåra ur och använda våld."

Jaså det har vi?

Jag läser att det finns spekulationer om att rasism kan finns som bakomliggande orsak. Jag kan inte låta bli att fundera, är det en slump att mordet ägde rum när man firade nationaldagen? På den mördade flickans blogg kan man läsa hennes försvar mot rasistiska påhopp om hennes "kines"-utseende. Mordet får också en rasistisk dimension via de rasistiska kommentarer mot flickan som dyker upp i kommentarsfält och uppmaningar till gärningsmännen att det hade varit bättre om de hade valt en kille, en "neger" istället. Med stor sannolikhet skulle dock personer med förhållningssättet som ovan i artikeln välja att bara bortförklara dessa kommentarer som slumpmässigt utslängda ord, pojkstreck. I andra kommentarer ställs frågan varför det är så tyst från rasisternas håll när gärningsmannen är svensk.  Finns det en annan förståelse med de svenska gärningsmännen? Det kommentarerna från ungdomarna visar är att rasism är en verklig och påtaglig fråga bland barn och unga som tyvärr alltför lättvindigt bortförklaras av vuxna i någon form av ledarposition: lärare, rektorer osv. Medelklassen har med hjälp av liberala individcentrerade diskurser lyckats osynliggöra rasismen som problem och har blivit mästare på dold rasism under en fin fasad. Om förövarna är välartade svenska ungdomar utan en prick i brottsregistret tror jag tyvärr många har svårt att ta till sig att deras uppfattningar verkligen kan ha påverkats av nått så vulgärt som rasism? För ickevita ungdomar som växer upp i skolor där konkurrensen och att visa sig stark, som är det som präglar medelklassens kultur, blir det än svårare att visa sig skör och påtala den rasism som man utsätts för. På det sättet var Therese Johansson Rojo speciell, hon vågade säga ifrån och lyfta fram den på sin blogg och det gör inte alla barn som går i skolor med en Vit majoritet. Rasismen finns också inom den välmående medelklassen, ett sätt att hedra Therese är att ta dens komplexa mekanismer på allvar.

Kommentarer
Postat av: Karin O

Män bör också uppmärksammas! Givetvis! Att den absolut största målgruppen bloggare är kvinnor går dock inte att komma ifrån!

Postat av: Andreas Andersson

Intressant vinkling att få med rassism i det hela ...

Det var nog en slump att mordet skedde 6/6. Frågan är om det ens är värt att försöka hitta mönster i beteendet hos sådana dårar? De verkar vara så mycket fel i huvudet på dem att det vore konstigt om inte någon slags rassism kan ha varit med ... men det var nog bara en liten del av tokeriet.

Hela situationen är för jävlig.

2009-06-13 @ 23:52:55
Postat av: sidekick

Karin: Självklart ska killars bloggar uppmärksammas, det är dock inte fallet, annat än på blogg.se hemsida, att killars bloggar får mindre publicitet, som jag skrev på din blogg är annars mäns åsikter och röster i bloggform och annan form inget som annars fattas i media - de är väldigt överrepresenterade. Bloggar har blivit en möjlighet för många tjejer att uttrycka sig i ett samhälle där de annars ofta tystas när de tar för mycket plats, på bloggen tar de den plats de vill och kan socialisera på jämlikare villkor utan att be om lov - därför har bloggen blivit så populär bland tjejer. Som redaktör för blogg.se så är det lite underligt att du måste särskilja killbloggarna från tjejbloggarna och inte bara kan ta med killbloggar som vilka som helst i representativ utsträckning utan att göra sånt ståhej, som om killars åsikter inte hördes annars, det borde ju ligga inom ditt mandat.

2009-06-17 @ 17:54:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback