Inte bara talibaner

Barnmorskan Gunilla Ek om sin 18 månaders vistelse i Afghanistan, som rektor för en barnmorskeskola:

"Det var trevliga män. Många gånger hör man bara om talibanerna, men vanliga män var mycket trevliga."
KK

Kommentarer
Postat av: oscar

Haha, "vanliga män".

Postat av: sidekick

Ja hennes intryck efter 18 måndaders vistelse, som arbetande kvinna i ledande tjänst, i landet är just det. Men jag antar du vet bättre?

2008-09-27 @ 16:29:24
Postat av: oscar

Vet bättre? Du menar om jag inte antar att män som hänger i Afghanistan är något annat än trevliga? Eller att jag inte skulle kommentera mäns beteende bara för att det handlar om ett annat land? Eller att jag inte skulle låta förvånad över att västerländska fördomar inte besannas?Jag skulle inte slänga ur mig en sån där kommentar, iaf.

2008-09-27 @ 23:14:56
URL: http://oscar.wordpress.com/
Postat av: sidekick

JA, det måste väl vara nått sånt du menade med din lilla slapstick där. Jag förstår fortfarande inte hur du menar att kommentaren är stötande. Hon visar på att synen på afghanska män som finns i sverige är fördomsfull, kanske är citatet ett svar tom på en direkt negativ fråga från publiken som var där för att lyssna på hennes reseupplevelser. Hur tusan ska inte så intellektuella svenskar prata då om fördomar som finns om det här inte duger, hur ska vardagssamtalet kunna börja överhuvudtaget? Hur skulle hon ha kommenterat "rätt", i förhållande till de fördomar som finns? Jag vet inte om du är antirasist eller vem du är, men på arbetsplatser utan rätt kurser i diskursanalys börjar samtalet på en sådan här nivå, om man har tur dvs, värre är vanligt.Att kvinnor kommenterar också mäns beteende ser jag mest som en fördel. Annars motsätter man sig allt vad kvinnorörelsen handlar om.

2008-09-29 @ 10:32:46
Postat av: oscar

Slapstick? Ok, det känns som att vi måste börja om från början. Förlåt, jag.Ditt inläggs substans består av ett citat undanryckt från sitt sammanhang. Jag läste det också på precis det sättet - utan hänsyn till dess sammanhang - så klart. Sammanhanget finns ju inte där. Jag tyckte att citatet var roligt eftersom begrepp som "vanliga män" eller "vanliga kvinnor" är extremt generaliserande. Extremt. Det är humoristiskt eftersom det inte finns någon "vanlig" man eller kvinna. Ja, du vet.Självklart förs det samtal bland "vanliga människor" utan kunskaper i diskursanalys eller ens med kunskaper om vad varken diskurs eller analys innebär och i den miljön är säkert en formulering enligt citatet ovan passande. Säkert. Jag vet inte, jag är sällan i de miljöerna.Men min "slapstick" var en reaktion på citatet i sig, helt gripet från sitt sammanhang, och utifrån mitt egna lilla prepentiöst kulturella medelklassperspektiv. Dock utan negativa undertoner eller värderingar. Läste du in sådana så var det av eget initiativ. Jag menade aldrig att vara nedlåtande mot någon annan än möjligtvis de som behöver formuleringen i citatet för att förstå.Jag håller med dig om att kvinnors kommenterarer om män innebär en fördel relativt verkligheten som oftast innebär det motsatta.

2008-09-29 @ 20:09:24
URL: http://oscar.wordpress.com/
Postat av: sidekick

Jaha okej, ja är väl på defensiven också antar jag. Visst har du rätt vad gäller vanlighet. Men ändå finns det ju nån uppfattning om vanliga svenska svensson i form av en status i att vara vanlig. Vanlighet och mänsklighet ligger väl rätt nära varandra, en vanlighet måste inte vara perfekt utan får ha just småkonstiga mänskliga sidor men ändå vara acceptabel och tom positiv. Människor som inte är svenskar har inte riktigt samma möjlighet att få den acceptansen som det innebär att bli kallad för vanlig i ett vardagssamtal så när det sker är det något positivt. Det var väl den känslan jag fick från citatet och som jag försökte förmedla. Men det är klart att det går att tolka citatet olika.

2008-09-29 @ 22:39:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback