Hederstänkande i svenska kyrkan?

Återigen har jag kastat ett öga i Kyrkans tidning och hittade då en artikel som berättade en historia om två präster, en kvinna och man som är gifta, som hamnat i onåd hos Kyrkan. Ursprunget är att kvinnan anmält mannen för misshandel, med bland annat sparkar mot underlivet. Det jag stör mig på är hur Biskop Krook i artikeln inte verkar reflektera det minsta över den situation och vanmakt som kvinnor ofta befinner sig i, med både psykisk och fysisk kontroll, i en misshandelsrelation när hon bedömmer det som framkommer -vilket relationen mellan prästerna visar stora tecken på. Kvinnan berättar om att:

" makarna haft "trekant" under mer än två års tid - ett sexuellt beteende som hustrun sagt att hon inte ville fortsätta med, att det är maken som drivit detta och att hon gett med sig. "

När misshandeln ju troligen inte kan hållas mot kvinnan från Kyrkans sida (?), så verkar det alltså som att de trekanter kvinnan tvingats delta i kommer hållas mot henne och kan göra att hon förlorar arbetet. Det påminner onekligen om ett kollektivs fördömande av kvinnan baserat på någon form av hederstänkande, Krook säger enligt KT att: "De båda prästerna har skadat det anseende som en präst bör ha.".

Också artikeln "Israel: Aggressive campaign against secular women" från Women living under muslim laws påminner oss om att hederstänkandet inte är något genuint muslimskt. Det här kan vara bra att göra klart också för att det finns krafter som försöker mena att det "hedervärda" är något som är exklusivt förbehållet den egna religionen, och som använder detta som argument för att försvåra för kvinnor och deras rättigheter.


Kommentarer
Postat av: jo

bra och intressant blogg, och tack för inspiration jag får...


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback