kommentaren som inte kom med

Nej jag måste kommentera halal-tv lite till, framförallt när en kommentar liknande nedan, men kortare, fick ej va med i liberala bloggen Sakine, däremot står en massa hatbudskap kvar. Mysigt liksom. Alltså:

Till att börja med. Krav som framförts om att det i ett program som halal-tv ska gå att representera alla muslimer är befängt.

I nuläget kan man vara nöjd över att åtminstonde några som inte bara tillhör majoritetsbefolkningen får höras. Halalkvinnorna säger inte själva att de kan representera alla muslimer, istället är en av deras ideér att lyfta fram hur olika de tänker kring olika frågor, bara de tre tjejerna, något jag tycker de lyckats visa hittills. Dom vill visa att de är individer och genom att just lyfta fram olikheterna kan nog ni vara säkra på att de är pretty pretty medvetna om att de inte representerar alla muslimer. De som menar att det bara handlar om slöjan och att de därför är på ett visst sätt har alltså missat hela budskapet och ser bara ytan, en ytlighet halal-tv vill komma bort ifrån, en ytlighet som visar på inskränkthet hos betraktaren. Punkt slut, på den punkten finns det inte så mycker mer att säga.

Istället för att vara glada över att få se lite annat än normen i tv-rutan gnäller alla när något avviker. Motsvarande debatt finns aldrig om svenskar i tv, upprörda röster om att dom inte skulle få vara med för att dom inte representerar alla svenskar. Varför inte istället vilja ha mer mångfald, och se det här som ett steg i den riktningen. Varför försöka tysta vissa muslimska kvinnor, när man istället kan säga att man vill att fler muslimska kvinnor borde få komma till tals. Ultimatumet "Alla på en gång - eller ingen" leder bara, vilket många är helt medvetna om när de framför det, till att just inga muslimska kvinnor ska få höras. Det är inget som man kan hålla mot halal-tv tjejerna, det är alla vi andra som faktiskt kan efterfråga fler åsikter och erfarenheter från fler muslimska kvinnor, och muslimer generellt. Det räcker inte bara med att sätta sig och gnälla och vara så himla negativ när någon försöker göra något för att muslimska kvinnor ska få höras och finnas representerade överhuvudtaget, där de varken måste försöka dölja att de är muslimer eller göra för stor grej av det. Se till att minoriteternas kvinnor blir hörda istället.

Och alla som har tittat på programmen hittills, exakt HUR provocerande var de, eller extrema, som de anklagats för? Alla farhågor och våndor kring att sända halal-tv känns hittills bara som extremt hysteriska och överdrivna reaktioner. Jämför jag dessa kvinnors åsikter som de framkommer i programmet med den slöjlösa svenska omgivningen är halal-tv-kvinnorna lika medvetna, eller kanske tom mer. Eller vem jämför ni andra med? Kanske nån påhittad pk-bild av svensken som inte direkt matchar helt med verkligheten. Ni vet väl hur statistiken ser ut för föräldraledigheten? Till exempel.

Kanske är det detta handskakningskalabaliken egentligen handlar om, när inte halal-tv konceptet lever upp till den upptrissade skrämseln om islamism, könsförtryck, och ens blogguttalanden kan skärskådas, så måste all denna negativa energi fokuseras på något - och då kommer Carl Hamilton och pratar om Jordhålor och Tvångshälsar. Perfekt liksom! Räddaren i den islamofobiska nöden, när det inte finns konkret underbyggd kritik kan man tjata ihjäl sig om den diffusa svenska gemenskapen.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Uppdatering: Appropå att framställa muslimer som homogena, diskuterar jag med Homan Anvari och Semus om att skämmas å andra muslimers vägnar just är att framställa muslimer som en homogen grupp som man förväntar sig  ska bedömmas som en homogen grupp?

Arbetarens kommentar 4 november var bra

Kommentarer
Postat av: Sakine

Jag har inte sett det du skriver tidigare (självklart hade det publicerats). Försök gärna klippa in det på min blogg igen, om du vill.Postat av: sidekick

Jag får se om jag orkar korta ner det och skriva om det igen. Men tack för ditt erbjudande.

2008-11-12 @ 11:33:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback