Qui Jin

Qui Jin (1875 - 1907)

23481-5

Qui Jin sägs ha burit västerländska manliga kläder, även om det inte är det på bilden?

Bild Wikipedia.

 

Qui Jin var en kinesisk feminist, hon kämpade bland annat för kvinnors rätt att utbilda sig, att de själva skulle få bestämma över giftemål, samt mot snörning av kvinnors fötter- hon hade själv fått sina fötter snörda som barn. I sitt eget liv lämnade hon ett olyckligt äktenskap, och sina barn, för att resa bort och 1904 började hon studera i Japan. "I must study hard and quickly absorb new knowledge."  Här organiserade hon sig själv och andra kvinnliga studenter. När pengarna tog slut var hon dock tvungen att återvända till Kina, i syfte att spara ihop mer. Ideologiskt stod hon radikalt till vänster, och tillbaka i Kina så gick hon med i den underjordiska motståndsrörelsen Triaderna i deras kamp för att störta Qingdynastin och återge styret av landet till det kinesiska folket med en jämlik fördelning av jorden. Hon blev medlem i det revolutionära partiet och ordförande och strateg Baishan för en militant akademi, senare delaktig i mordförsöket på guvernören Anhuia. Qui Jin framhöll kvinnors rätt att anta roller som exempelvis soldater och läkare. Kroppen var för henne ett feministiskt revolutionsinstrument, till för att tränas till maximal styrka och förberedas för konfrontation. Krigaren Qui Jin hade också andra talanger, hon var en mycket bra och uttrycksfull talare, och under sitt liv skrev hon kontinuerligt, bland annat dikter, sångtexter och politiska texter. Nedan en av hennes dikter i engelsk översättning, man får tänka på att rim och rytm försvinner i översättningen.


 Crimson Flooding into the River

Just a short stay at the Capital
But it is already the mid autumn festival
Chrysanthemums infect the landscape
Fall is making its mark
The infernal isolation has become unbearable here
All eight years of it make me long for my home
It is the bitter guile of them forcing us women into femininity
We cannot win!
Despite our ability, men hold the highest rank
But while our hearts are pure, those of men are rank
My insides are afire in anger at such an outrage
How could vile men claim to know who I am?
Heroism is borne out of this kind of torment
To think that so putrid a society can provide no camaraderie
Brings me to tears!  Triadernas uppror mot de styrande misslyckades dock och Qui Jin tillfångatogs och torterades i syfte att hon skulle lämna information. Qui Jin var en tough cookie och tortyren ledde inte fram till att hon berättade något. 32 år gammal avrättades hon i sin gamla hemby och blev genom detta hågkommen som revolutionens martyr.

 

Hon var en inspirationskälla och hjältinna för dåtidens kvinnor, och hennes påverkan är fortfarande stor inom kinesisk film, böcker, i skolmaterial. Hon utmanade den hegemoniska patriarkala kulturen och förändrade uppfattningen om kinesisk femininitet. I historieskrivningen är det Qui Jin personifierad som får gestalta gränsen mellan den gamla traditionella och den moderna kinesiska kvinnan.

   


Filmtipset. Det skall ha utkommit en film 1984 om henne, som heter Qui Jin, skriven och regisserad av Jin Xie.

 

Källor

Wikipedia


Abstract A Martyr for Modernity: Qui Jin - Feminist, Warrior and Revolutionary, The International Journal of History of Sport, Volume 18, Number 1/March 01 2001från   
Http://taylorandfrancis.metapress.com/content/2mwg37gnjrfa/  

A New Translation of Qiu Jin´s Crimson Flooding into the River, av Michael A. Mikita III, San Francisko State Universityhttp://userwww.sfsu.edu/~clsa/portals/index2.html 

http://chineseblast.com

Kommentarer
Postat av: Kent

Mycket intressant blogg, som jag upptäckte först i dag, tyvärr. Men bättre sent än aldrig.

Snälla, kan du inte göra texten större. Väldigt jobbig att läsa med nuvarande textstorlek.

Postat av: sidekick

Fasikens va kul att du gillar den! Ska se vad jag kan göra med texten i fortsättningen.

2007-04-12 @ 16:12:51
Postat av: Hedwig

känner mig ofta så jäkla lat, det där med att ta sig ur det västerländska avloppshålet vilket jag själv känner att jag kretsar runt är ju jävligt enkelt ändå. ta sig i kragen och läsa.
tack för intressant läsning!

2007-06-05 @ 02:09:44
URL: http://www.gylf.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback