Jak sie, mash!?

"Jak sie, mash"  sagt med en cool släpighet, var det fina polackskämtet flygvägen ner till Polen mellan mig och min syster i veckan. Borat driver med polackerna, med efterbliven fördomsfullhet, stereotyp, men ändock träffande. Eller vad sägs om den smakfulla propagandan på framsidan av högertidningen Newsweek Polska som tydligt fanns att beskåda i varje liten tidningskiosk därnere.
 
https://koszyk.redakcja.pl/grafika/Wydania.Okladka.aspx/0/0/newsweek/1163325571072.jpg
Abortläkaren, allas vår onda mördare, alla vet vi att abortläkare bär svarta ansiktsluvor. 
Jag kan inte betrakta den polska fundamentalistreligiösa abortlagen som ett dugg bättre än iransk sharialag, men den är ju tyvärr inte lika populär att kritisera. I den polska abortfrågan skulle svenska politiker verkligen kunna utöva påtryckningar om de ville.

Så tittar man på dagens nyheter och får en ljusglimt, svenska regeringen kommer tillåta utländska kvinnor att komma hit och göra abort, gud va generösa vi är, nä självklart ska de betala för denna extravagans själva. Men i nästa stund uppenbarar sig sidoslicken själv Göran Hägglund och får släppa den lilla fina kristdemokratiska diskursbiten "jag anser livet börjar vid befruktningen", i egenskap av minister såklart.

Vilken mediaträning! Här gäller det att droppa vid tillfälle! Långsamt under 4årsperioden, det blir mycket droppande för alla äldre herrar i regeringen, en fin kristhöger världsbild och förståelse ska med det lilla manipulativa diskursdroppandet bygga den nya fina fundamentalistkristna förståelse och världsbild, och befästa kvinnans osynlighet i sammanhanget, förutom som Modern. Grunden ska byggas för de lite mer tuffa reaktionära förslagen, tiden och folket är inte redo än för klara besked i frågan, abortstödet och respekten för kvinnans intergritet är fortfarande lite för stort, men Görans uttalande visar varåt det lutar. Att inte nämna kvinnan i sammanhanget ens som förvaringsutrymme är strategiskt, ingen kvinna ingen komplikation ingen jobbig vilja att ta ställning till.

Kristdemokraterna vill med alliansens välsignelse tvinga utländska kvinnor att genomgå moraliska samtal innan de får tillgång till den svensk aborten, kvinnor vet inte vad de sysslar med, kan inte fatta det beslutet själva! Så börjar vi rucka lite försiktigt på något som vi tog för självklart, som är farligt om vi tar alltför självklart. Kanske snackar Borat svenska nästa gång och driver med svensk fördomsfull kaxighet?  "Hur är lääget?"

Jag kommer att tänka på artikeln i newsweek igen som jag med knapphändig polska ändå lyckats tragla mig igenom med mammas hjälp. Hur vi konstaterade att den var väldigt dubbeltydig, att det verkade som att man inte tydligt fick ta ställning för aborträtt, samtidigt som den lyckas smugla igenom en del kritik. Hur förbudet av abort av sociala skäl gett den polska maffian fler verksamhetsområden inte minst. Hur den katolskfundamentalistiska politiska korrektheten gör att polska läkare inte ens vågat diskutera och erkänna att de utfört lagliga abortingrepp läkare emellan.

Samtidigt ges en bild av det polska motståndet, jag hörde nånstans att det är en majoritet av den polska riksdagens ledamöter som är emot abort men bara en minoritet av det polska folket. Kvinnors motstånd, kvinnor som utbyter kunskap om olika läkemedel som kan ha abort som biverkningar, som magmediciner. Om hur det finns ett folkligt accepterat motstånd, annonser som tillåts publiceras i tidningarna om preparat som lovar att sätta igång mensen, polisen som inte riktigt tar sig tid att jaga dessa kriminella element.

Det som ändå dröjer sig kvar är de absurda effekter en restriktiv abortlag, eller bara ett konservativt abortklimat får, författarna visar på orimligheten. Tvåbarnsmodern Alicji Tysia,c bar glasögon med glas tjocka som flaskbottnar när hon blev gravid för 3:e gången. Hon märkte att graviditeten försämrade hennes syn men tvingades igenom graviditeten och födde ett tredje barn. Idag är hon första kategorins invalidiserad. Hon får inte längre ha omvårdnaden om något av sina tre barn.
Eller 25åriga Agnieszka Lamczak:s öde. Agnieszka led av en tarmsjukdom som också den förvärrades när hon blev gravid. Hon informerade läkaren om detta och bad om abort, läkaren svarade:  "Du bryr dig mer om ditt arsle än din graviditet." Hon fick ingen abort trots att det fanns klara skäl. Agnieszka är död sedan 2 år.


Kommentarer
Postat av: yay

Tyvärr. Men Borat driver inte med polacker... Kazakhstan is the country :)

2006-11-26 @ 18:07:23
Postat av: sidekick

Borat talar Polska, därmed driver han med polacker likväl, och Polen. Hade han enbart drivit med Kazakhstan hade han ju såklart bara snackat Kazakhstanska.

Välrenomerade moviezine har också uppmärksammat detta: "och flera av hans berömda uttryck är lånade från Polen" http://www.moviezine.se/filmsidor/borat.shtml

Borat driver med östatsländer: "på tv som Borat, hans gråa öststatskostym och hans svarta öststatsmustasch tog sina första stapplande steg till det entusiastiska hälsningsordet "Jagshemash!" En term som av språkkunniga beskrivits som "antingen förvrängd polska eller totalt nonsens"."
http://www.gd.se/Article.jsp?article=89974

Även i polska medier har det uppmärksammats att Borat snackar polska.

Därmed anser jag det empiriskt bevisat att Borat också ger Polen och polackerna en släng.

2006-11-26 @ 20:00:05
Postat av: emmy

vad betyder jak sie mash?

2009-12-09 @ 21:42:33
Postat av: sidekick

Det betyder "Hur är läget?"

2009-12-23 @ 13:32:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback