Gringo igen

Jag bara tänker såhär, Gringo-tidningen är ju rätt rolig och så på många sätt och vis men, sen började jag tänka på hur "den svarte mannen" dvs "den andre" gestaltas i filmer oftast. "Den svarte mannen" får oftast vara sidekick (!) och spela schablonbilden som en clown, som nått extremt annorlunda. Är det inte lite det Gringo gör på ett sätt, spelar clown och exotiserar sig själva? Och i såna fall har ju Gringo-konceptet inte lyft fram så mycket nytt under himlen utan spelar på precis de villkor som "den vite mannen" sedan länge tillåtit "dom andra" att spela på, som exotisk, annorlunda och clownaktigt roliga.

Den vite mannens oclowniga seriösa uppförande är förbehållet honom själv, kvinnor och invandrare får inte inta samma roll.

Bara en fundering..

Kommentarer
Postat av: xiomara

"Är det inte lite det Gringo gör på ett sätt, spelar clown och exotiserar sig själva?"

Din fråga är väl retorisk men jag svarar: jo, det är precis det de gör. Inte bara "lite" utan fett.

"Och i såna fall har ju Gringo-konceptet inte lyft fram så mycket nytt under himlen utan spelar på precis de villkor som 'den vite mannen' sedan länge tillåtit 'dom andra' att spela på, som exotisk, annorlunda och clownaktigt roliga."

Japp.

Gringo har dessutom aldrig tagit ställning i en enda konkret samhällsfråga - aldrig riktat kritik mot någon eller något konkret. Sen är de ju "roliga" på så sätt att de skämtar om sin egen underordning. Så ofarliga, så ovärdiga, så makttillvända, så jävla mesiga. Inte undra på att etablissemanget älskar dem.

Postat av: Leif Sjöqvist

Malcolm X hade ju en klar definition på
vilket motstånd man stod för.
De verkliga motståndsmännen var fieldniggers
medans de som försökte att servilt få mera makt
kallades för houseniggers.
Gringo är väl snarast de senare.

Men hel klart saknas idag en rörelse som tar
tag i helheten.
Motståndet atomiseras och görs ofarligt.

2006-01-21 @ 17:04:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback