Tjejer som har invandrat och skolan

Ljuva skolår.....    :/    ..pressen att raka benen, balla killarna vid biljardbordet, dom långa korridorerna, olycklig kärlek. Det är mycket som det är..

"- Ett annat viktigt resultat är den enskilda lärarens betydelse för att de intervjuade flickorna inte ska ge upp. Ofta är det en enskild lärare som tar tag i flickan, uppmuntrar och stödjer henne och hon blir något mer än en av ”invandrarna.” Det kan ha en avgörande betydelse för att flera av kvinnorna, som upplevde gymnasieskolan som urjobbig, ändå stannade kvar." 

Meta Cederberg har skrivit om detta.
http://www.mah.se/templates/ExternalNews____36033.aspx

"Minoritetseleverna uttrycker att lärarna visserligen aldrig säger att de ogillar invandrare, men att det känns så. Lärarna är besvärade av deras frågor eller undviker dem och verkar inte vara ett dugg intresserade av deras kultur. Deras tvåspråkighet tas inte heller tillvara utan ses snarare som en belastning, förklarar invandrarungdomarna i intervjuerna."  

Ing-Marie Parszyk har skrivit doktorsavhandling om den "osynliga" rasismen.  http://www.skolporten.com/sok/


Verktyg att arbeta mot rasism med i skolan :   www.swedkid.nu

Kommentarer
Postat av: sara

Det är ovanligt lugnt på den blogg nu för tiden :)Saknar den där eldiga passionen darling, när får en se den igen.

Pussar och fina fjärilar

Postat av: Me

Om det där med invandrartjejer och hur de bemöts står det jättebra om i boken Kalla det vad fan du vill. Har du läst den?

2006-04-09 @ 12:02:20
Postat av: eyerouge

Någon gång under tidiga 90-talet hade nynazisterna det gott ställt bland ungdomarna: Det fanns väldigt många kids på sina ställen med rakade huvud, bomberjackor och kängor samt ett hakkors inbroderat.

Då gick jag på en högstadieskola i skåne där eleverna fick bestämma vilken musik som skulle spelas i korridorerna och vid skåpen. Vid ett flertal tillfällen satte någon på Ultima Thule utan att någon lärare eller svensk unge reagerade.

Själv gick jag i en "blatteklass" där man hade buntat ihop i princip samtliga invandrare på skolan samt ungdomskriminella som knarkade och stal bilar om nätterna. Av den anledningen hade vi också med oss en civilpolis på alla lektioner. Emellanåt när vi gick mellan klassrummen kunde man höra niorna ropa "blattejävlar åk hem!".

Rasismen i skolan har kanske inte exakt samma explicita form som där & då men förblir ett faktum så länge den finns i övriga samhället. De lärare som inte var rasister sedan tidigare blir det halvt om halvt efter att de kommit i kontakt med individer som de varken förstår sig på eller orkar med.

2006-04-09 @ 13:59:50
URL: http://www.eyerouge.com
Postat av: sidekick

Me: nej, men nu måste jag verkligen göra det. :)

eyerouge: ja fy fan, jag gick också på högstadiet då och kommer ihåg stämningarna och *suck* Ultima Thule-kommentarerna "jag gillar musiken men inte åsikterna".. vi hade för få invandrare på de skolorna som jag gick på för att de skulle kunna ta till såna åtgärder. Istället blev pressen desto större på att inte sticka ut och "svenskifieras", bli söt ofarlig blond medelklassflicka, eftersom det inte fanns några alternativa grupper att hänga med direkt. Sen på gymnasiet när det blev "mångkultur" blev det genast super-apartheid i korridorerna och fikarummet. Det tidiga 90-talets skola har traumatiserat mig lite tror jag..

Men som du säger, skolan kan inte göra så mycket, skolan är inte bättre än samhället, skrämmande nog. De har försökt sig på sociala förändringar, visserligen lite lamt, genom sammanslagen könsundervisning utan hänsyn till tidigare könssocialisering, och att göra skolorna tillgängliga för alla klasser, trots detta försvann inte snäva könsnormer och klasskillnaderna ökar. Det måste finnas nått att locka eleverna med utanför skolan för att de ska våga sig på nått nytt och våga tänka nytt inom skolan. Skolan kan bara göra en viss del, men är helt beroende av "verkligheten" runtomkring. Samhället försöker fly sitt ansvar lite genom att lägga över allt ansvar och fostrande roll på skolan. Lyckas inte eleverna trots den förnäma skolan kan samhället säga att eleverna har sig själva att skylla.

Men eleverna är ju inte dumma, dom ser ju sin egen verklighet. Får mina invandrade föräldrar jobb? Nej, dvs det är ändå inte nån idé att plugga i skolan efterom jag ändå kommer sluta arbetslös som pappa. osv.

2006-04-10 @ 16:10:01
Postat av: sidekick

Stämmer det verkligen det där att alla lärare blir lärare för att "ge igen" på skolan? Verkar ju inte bättre.. :) *tillfällig insikt*

2006-04-10 @ 16:23:07
Postat av: helena

av princip har jag slutat raka benen. bara för att processen i sig är jävligt jobbig.

2006-04-11 @ 19:53:46
Postat av: kamikaze

shit vilken schysst grej swekids-sidan!

Å, jag vill läsa Parzyk, kropp och plats e ju asspännande: längst bak i klassrummet, skriver hon.

De som klassas som invandrare sitter längst bak i klassrummet ett rimligt försvar men inte ett tillräckligt mot att tvingas vara med i att skapa kunskap om hur de blev upptäckta och om hur 'upptäckten' (läs: förintelsen) ledde till modernismen, till välstånd, till sjöfartskonst och industrialisering. till vägbyggen och skolbyggen och läskunnighet.

Längst fram i klassrummet sitter de som har 'rätt' att tillsammans med läraren bestämma vem som är centrum: relevant och allmängiltig. de lär sig (väl valda delar) om sig själva om sin historia om sina rötter russinen ur kakan.

Jo klart skolan är del i en helhet och förväntas göra allt fast det är helt orimligt men jag tror skolan kan göra jättemycket och faktiskt gör jättemycket ingenting är bara en spegling: En bekant till mig gick på Carlssons skola (en av Sveriges ondaste skolor, där bl a kungabarnen gått). Där fick de lära sig kungalängder och om Sveriges stormaktstid, om platser som 'kunde varit svenska' och kungar som gav 'oss' land och skapade historia. Den vanliga svenska skolan e ju 'iaf lite mildare rasistisk' och också lite mindre elitistisk. Inte många tar sig ur Carlssons med människosyn värd att vifta med...

2006-04-12 @ 13:32:32
URL: http://thisisnotpublicspace.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback