Lärdomar av backlashen

" Jag kallar mig inte längre feminist. Jag försökte verkligen göra mig hemmastadd inom den rörelsen, men när jag konstant blev sedd som en "stackars förtryckt invandrarkvinna" så gav jag upp. Så är det något som jag har lärt mig av "Fittstim"-hypen så är det att jag är så trött på att bli stoppad i olika fack hela tiden, säger Aysegül Sungur."   http://www.expressen.se/index.jsp?a=563559

Kommentarer
Postat av: Anonym

Jag har bytt namn också förresten, till Anders Svensson. Är det något jag har lärt mig av mitt tidigare liv som rasifierad Kvinna så är det att jag är trött på att vara det.

Tycker ni att vi är svikare? Vi gör det för er skull! Konvertering till toppositionerna inom kolonialpatriarkatet är DEN feminstiska strategin ni behöver.

Vi är era frälsare. Ni borde vara tacksamma.

kärlek och systerskap,
Aysegül och Linda och bruttorna

2006-04-12 @ 22:06:43
Postat av: sidekick

Jag var visst lite berusad när jag svarade första gången och missade den rätt tydliga ironiska hinten med "Anders Svensson".. :) men nu är ja med igen.. du har ju såklart en himla poäng. Just det, Aysegül jobbar ju på regeringskansliets kulturenhet med fetinglönen..
men samtidigt, så har feminismrörelsen sig själv att skylla delvis, som gör det mycket lättare för såna som Aysegül att vända rörelsen ryggen och falla för trycket..

2006-04-13 @ 12:56:55
Postat av: kamikaze

missade din fyllediss. tar och skriver en fyllekommentar själv ist.

håller med om att det egentligen inte e särskilt rimligt att diskutera Sungur och Skugge som om deras ej-längre-feminist-postioneringar hade något med varandra å göra. Skugge e enligt min mening dumihuvet över gränsen och Sungurs kritik mot feministrörelsen e absolut rimlig.

Samtidigt måste väl Sungur också dissas - annars blir hon ju just det passiva offret, den som inte ses som osolidariskt när hon tar ett taskigt beslut, utan det är 'de andra som varit dumma mot henne'. Det må så va men hon väljer ju hur hon ska hantera deras dumhet, och nog fan har hon handlingsutrymme.

Postat av: sidekick

Skugge är ju helt ofattbar.. Nä en ska nog skilja på Sungur och hennes kritik. Sungurs val har nog andra strategiska vinssyften också, och för dessa ska hon ju hållas ansvarig och kunna kritiseras för. Men som du säger är kritiken som sådan rimlig.

Ibland kan det kännas som att kritiken tar bäst först när den kommer formulerad utifrån, för att det inte alltid går att formulera ärlig och fullkomlig kritik inom rörelsen/gruppen pga beroende och maktförhållanden.

Appropå fylleskriveriet var det bara en liten pinsam utläggning men ingen diss.. :)

2006-04-17 @ 19:40:31
Postat av: Aysegül

Intressant att några av er har gjort era bedömningar om vem jag är och vad jag står för efter 4-5 meningar i en Expressen-artikel. Det är just det här jag har fått nog av - att konstant bli stoppad i olika kategorier. Keep on!

2006-05-14 @ 17:57:55
Postat av: sidekick

Att stå över all kritik är ingen förunnad, och den kritik som framförs gentemot dig är helt rimlig. Som jag ser det handlar det om dina val, om vilka du väljer att identifiera dig med och vilka du ser ner på och inte vill identifiera dig eller solidarisera dig med.
Om du valt att kämpa inom feminismrörelsen med maktanalyser, eller utanför med verkningslösa individkommentarer, vilket underlättar en karriär i en hierarki som bävar för maktanalyser som innefattar mer än "individer".
Det är de högst upp i hierarkin som är de enda som har råd att bara vara "individer" och låtsas som att det inte finns olika grupper med olika mycket makt, och tjänar på detta men som för syns skull håller sig med lite invandraralibin som ska osynliggöra de stora tydliga tendenserna i samhället annars..

Får jag fråga, varför tycker du det är så himla hemskt att identifiera sig som invandrarkvinna och solidarisera sig med andra "invandrarkvinnor", även förtryckta sådana?
Upplys oss om vem du egentligen är! Och så är all politisk debatt omöjliggjord och vi kan hänfalla till psykologiska individanalyser och kan strunta i sånt därt som makt o sånt..

2006-05-14 @ 18:40:38
Postat av: kamikaze

Aysegül: det skulle inte falla mig in att kommentera vem du är Egentligen. Din insida är inte min sak whatsoever. Att våra handlingar däremot får konsekvenser som kan analyseras både av oss själva och av vår omvärld e väl knappast någon nyhet?

Ingen kritik jag någonsin kan uttrycka kommer någonsin komma åt dig som person - den kommer aldrig handla om dig och skulle jag försöka skulle jag misslyckas. Jag håller som sagt med om den kritik mot svenska feminister som du fick plats med på de där 4-5 raderna och jag håller med Sidekick om att det kan vara lättare att kritisera en rörelse från viss distans. Jag tycker samtidigt att ett uttalat avståndstagande från feminism är en strategi ett fåtal kvinnor har möjlighet att tjäna på, på många många kvinnors bekostnad. Det handlar alltså inte om varför just du tycker si eller dina bevekelsegrunder så. förstås.

(fast det sa ju redan sidekick. aja.)

2006-05-15 @ 12:39:31
URL: http://thisisnotpublicspace.blogspot.com
Postat av: kamikaze

ps

måste säga att det känns sjukt trevligt att du/ att aysegül har hittat hit och läst kommentarslingan - att små samtal liksom hörs (ibland) att det finns poänger med att lämna spår.

sen att människor skriver och tänker extremt olika och inte alltid förstår varandra ok. ibland blir iaf jag aslack men så kommer det senare att hmmm....

2006-05-15 @ 12:47:45
URL: http://thisisnotpublicspace.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback