Rosa Parks vågade

Såg ni filmen om medborgarättsrörelsen i Usa igår "Frihetens gryning", en film om den kamp för alla människors medborgerliga rättigheter och emot rasistisk diskriminering i Usa?

I denna rörelse var Rosa Parks engagerad, det var hennes vägran att ge sin sittplats på bussen till en vit som var den utlösande faktorn för svartas långa bussbojkott mot rasåtskillnad och diskriminering på bussarna. En bojkott som var en symbolisk viktig seger i medborgarrättsrörelsen. Rosa Parks var den som vågade bryta mot de rasistiska lagarna, det som kallas civil olydnad. Den 1 december är det 50 år sedan Rosa Parks hade fått nog.

Här finns en uppsats av Emelie Ryman 17 år på ämnet:
http://www.mimersbrunn.se/arbeten/6352.asp

Där står bland annat att Rosa Parks inte var den första att vägra sin plats åt en vit, redan 8 månader tidigare hade en 15-årig flicka vid namn Claudette Colvin gjort samma sak.

Jag känner mig stärkt av att läsa om dessa modiga kvinnor som vågade gå emot systemet. Det är viktigt att vi inte glömmer bort dessa kvinnors betydelse när historia skrivs, det fanns fler kämpar än män som Martin Luther King.

" Redan före gripandet av Rosa Parks hade en lokal kvinnoorganisation, Women' s Political Council, planerat att genomföra en bussbojkott, och till och med tryckt flygblad där det bara återstod att fylla i datum och plats för det massmöte de tänkt hålla. Bara två timmar efter nyheten om att Rosa Parks gripits hade WPC spritt 50 000 flygblad över staden.
WPC:s aktion var ett uttryck för den ledande roll som de svarta kvinnorna traditionellt spelade i de svarta samhällena, men som ofta skymdes av det faktum att de formellt ledande och, med tiden mest kända, talesmännen och ledarna oftast var män." 

Från: http://www.socialistiskapartiet.se/content.php?article.368

Även om filmen Frihetens gryning var bra så måste det sägas att den inte var speciellt feministisk, den berättade visserligen om Rosa Parks men, vad jag minns, fick vi inget veta om WPC. Filmen beskrev händelseförloppet som en enskild kvinnas ställningstagande som tack vare framförallt samarbete män emellan ledde till en förändring. Alltså, WPC:s organisation och snabba handlande osynliggjordes.  


Även barn måste få veta om rasismens och antirasismens historia:
Här kan du köpa en bok till dina barn där just Rosa Parks svarar på de brev som barn skickat till henne:

http://www.bokrecension.se/188000061X


Eller varför inte en bilderbok om Rosa Parks:

http://www.bokkap.se/ISBN/082341177X/A%20Picture%20Book%20of%20Rosa%20Parks/


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback