Liza Marklund is going to hell

Jag tyckte Liza var häftig förut. Jag rekommenderade hennes böcker, tyckte hon var modig. Men nu har tiden hunnit ifatt Liza, från att förut ha varit en föregångare i den feministiska rörelsen är hon nu en bakåtsträvare. En gammal sur tant som sitter och säger "det var bättre förr".
 Det gör mig ledsen. Lizas ord om att "det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte stöttar varandra" låter jävligt falska just nu och sen ungefär då hon valde fel sida under Roks-häxjakten. See you in hell Liza?
 Hur hon fullkomligt ääälskar att förhäva sig med ordval som "skogstokiga" och själv tycks ha glömt ord som medkänsla och empati med att dessa kvinnor faktiskt försöker sätta ord på sina upplevelser i ett sammanhang som de upplever som det mest korrekta. Är detta ett sammanhang som bäst beskrivs med "könsmaktsordning" är det ett tecken om att nånting är fel, inte hos de kvinnor som vittnar om sina erfarenheter och upplevelser, men i världen. För ingen blir hånad feminist för nöjes skull. Nä Liza, var har det gått fel för dig? När tappade du fotfästet för hur det är att leva som en kvinna i samhället som inte är svinrik författare, som har råd att klä sig i det senaste och som kvinna få en massa status och makt för detta?

För nu har Liza verkligen fått smak på normaliteten:
http://expressen.se/index.jsp?d=1952&a=434543 

Liza bryr sig tydligen mycket om vad folk anser om henne, ja det verkar vara det viktigaste, oavsett om det är sexister och rasister som är tongivande i denna bedömning. Liza vill inte sticka ut nått mer! Liza vill vara en i gänget! Hon vill vara som alla andra, normal, en normal lite smygrasistisk kvinna som hackar på feminister. För Liza är heterosexuell (!), och dessutom gift (!), och rätt snygg, och dessutom ser hon stereotypt svensk ut med sitt blonda hårsvall. För att känna sig extra normal understryker Liza alla dessa fakta extra mycket. JAG ÄR INTE BLATTE, JAG ÄR RIK, JAG HAR MAN, JAG ÄR GIFT OCH HAR BARN DESSUTOM, JAG ÄR HETERO; skriker Liza ut från sina böckers framsidor och sin spalt i expressen.

Ja Liza, du är en normativ på många sätt. Men som feminist trodde jag med fler att du hade vett att ifrågasätta detta. Det vi har bett av män, självkritiken och viljan att se sina fördelar i samhället, gäller också dig så normativ du är.
Du vet hbt (homo-bi-trans) personerna, ja du vet de där Liza som inte kan vara lika fint gifta som du nu är, varför skiter du i dom? Varför är det viktigare för dig att gotta dig i normaliteten ( som många män i diskussioner om jämställdhet) än att ge alla människor lika rättigheter? Varför är det viktigare för dig att få vara norm än att andra också kan få gifta sig i de konstellationer som passar dem bäst? Varför beter du dig så dumt åt att du attackerar F!:s förslag som inte förbjuder hetero-folk att gifta sig men som ger samma rättigheter åt också andra människor, trots att dom inte är kopior av dig Liza.

En annan tabbe som Liza gjort är hur hon frammanat en islamofobisk bild av muslimer i boken "Gömda". Anne Sofie Roald och Pernilla Ouissom forskar på islam och jämställdhet och islamofobi kritiserar Liza för att;
 
"Under berättelsens gång framkommer det i förbigående attt mannen förmodligen har en kristen bakgrund, trots att mycket av diskussionerna kring hans handlande kretsar kring islam. Hans religionstillhörgihet utreds inte vidare eller kommenteras senare i bkoen, men det bestående intrycket är att han är muslim." ur boken "Muslim i Sverige"

Liza var väl karriärskvinna nog att hänga på efter storskaliga succéframgångarna med "Inte utan min dotter" av Betty Mahmoody. Kanske ett tips för allmänheten, skriv en bok om en förtryckt kvinna, helst ska hon vara muslim eller vara jagad av någon muslimsk man (eller att han åtmindstonde framställs som muslim), ja nånting negativt om islam i vilket fall som helst, och boken kommer sprida sig som en löpeld bland vita överklasskärringar som kan köpa den och läsa i sina fina vita kråkslott i de rika förorterna och känna sig sååå priviligierade och sååå himla upplyst överlägsna. "Stackars dom där muslimska kvinnorna, stackars lilla okunniga offer"... Du gjorde ett riktigt smart kap där Liza, din bok sålde som smör.

Nä Liza, vi som vill ha fullständig jämställdhet för alla människor, inte bara för rika heterosexuella gifta kvinnor, tackar dig för dina tidigare insatser, men nu är det dags för dig att gå i feministpension. Rasistisk feminism är passé Liza, alla har inte ditt blonda hår som öppnar portar även om du vägrar inse det.  MEN, ja lovar, vi ska se tillbaka som vi gjorde på den rasistiska suffragett-rörelsen och ändå tacka för ditt lilla bidrag till jämställdhetsrörelsen. Du var ju upplyst för den tiden du verkade i! Men nu så är du passé.

Kommentarer
Postat av: Mikaela

Det här var det bästa inlägget på länge! WOHO vad bra det är!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback