Känslan av förtryck

Hur kan en iransk kvinna känna sig förtryckt i jämställda Sverige?

Vi har ju lagarna. Vi har ju de fina texterna. Vi kan dom rätta orden: "jämställdhet", "diskriminering", "rättighet", "yttrandefrihet" och "religionsfrihet".

Men ändå kände sig mamma mer uppskattad och mer värd när hon hälsade på i Polen
 efter 5 år i Sverige, där hon är född och uppväxt. Polen som går tillbaka vad gäller sekularisering, där kvinnor inte får göra abort.

Varför berättar en iransk kvinna om att hennes iranske man förtryckte henne, men inte på långa vägar som hennes nya svenska man kontrollerade henne?
Ja tror att förklaringen är att i länder där lagen värderar kvinnor som mindre värda måste inte männen arbeta lika hårt i relationen på att nedvärdera kvinnan. Svenska män har varit tvugna att bli extra sexistiskt kontrollerande till vardags för att behålla den makt som tidigare män i generationer haft, de har fått bli ännu mer kontrollerande när kvinnorna tillkämpat sig friheten i lagboken. Det har skett smygande, en smygkompensation, en medveten och omedveten strävan om att behålla obalansen som upplevs som det rättvisa.

Hur mäter vi förtryck? Det måste vara mer än statistik och siffror. Jag tror feminismen handlar om att kvinnor ska få uppleva samma känsla av värde som män, som människor, som varelser. Så är det inte i Sverige. Fler tjejer än killar skolkar i skolan. När tjejerna pluggar för att känna att de får nått värde via betygen, slappnar killarna av mer och har kul, de behöver inte bevisa sitt värde genom bara MVG:n. De blir bekräftade ändå. Fler tjejer är självmordsbenägna. osv...

Många feminister ville väl, män ska inte behandla kvinnor annorlunda. Sluta öppna dörrar och flirta sådär ojämställdt. Men vad fick kvinnorna istället? Vilken bekräftelse fick de i utbyte? Vilket värde ersatte det sexuella? Varför säger Natacha Peyre att hennes största investering är hennes bröst, här i Sverige år 2005?
Vad fick kvinnor för värde istället för rollen och värdet som den goda modern? Dubbelarbete?
Den sexuella friheten innebar den inte enbart sexuell frihet inom mannens gränser och på hans krav, med störst betoning på utseendet.

Bevis Bevis Bevis vill de rationella svenska männen ha. De vill att vi ska bevisa att de gjort orätt. Känslor har inget värde. Ett samhälle styrt av siffror, är det också dagens kvinnors samhälle?

Kanske är jag pessimistisk, men hur kan en kvinna uppväxt i Iran känna sig mindre värd i jämställda Sverige?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback