Filmklyschorna - Same same but different

I nya numret av magasiner genus (s.4-5) presenteras en analys och studie av filmer om "invandrare" som Carina Tigervall gjort. Den heter Folkhemsk film med "invandraren" i rollen som den sympatiske andre. Hon har tittat på hur kön, etnicitet och klass skildrats i tio filmer från 1970-talet och framåt. Några av filmerna är:
Vinterviken, Jalla! Jalla!, Vingar av glas, Frihetens murar och Det nya landet.

Resultatet är same same but different.
Samtidigt som samtliga filmer ger en positiv bild av "invandraren" Den andre och är antirasistiska, så befäster de konservativa idéer om kön och etnicitet.

Budskap som hon hittat i filmerna är att:  Jämställdhet är avtändande. Invandrare och svenskar ska vara jämlika, men jämställdhet mellan man och kvinna? Det är mer tveksamt.

Och att, integration förutsätter att du som kvinna är smal och vacker och beredd att ge upp din tidigare kultur. Då accepteras du av svenskarna och kan flytta upp i maktordningen. Fula kvinnor har inte samma möjlighet att stiga i maktordningen, de får hålla till god med det "sämre", lägre ner i hierarkin, i en film "en muslimsk kusin" genom kusingifte...

m.m.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback