Dagen jag blev kvinna

Tänkte få med lite om iranska kvinnliga filmare, bara som allra kortast..

"Flera invandrarcirklar för kvinnor har sett Dagen jag blev kvinna med stor behållning. Filmen är iransk och gjord av en kvinna, Marziyeh Meshkini. Den handlar om tre kvinnor, tre liv, tre historier. Den första skildrar en 9-årig flickas sista dag i frihet innan hon måste ta på sig slöjan och bli kvinna. I den andra delen ser vi vilt cyklande kvinnor på väg bort från styrande män som jagar dem från hästryggarna. "
Från
http://turture.abf.se/fonstret/Cirkelns%20pedagogik/cirkelnspedagogik1002.html

Ur en recension:  " Skådespelarinsatserna såväl som regin är otroliga. /.../ Den här filmen skildrar konflikten i kvinnans roll med humor såväl som vemod och når dit filmen Kandahar misslyckades. Charmen i den här filmen borde kunna förföra vem som helst.http://hem.passagen.se/wildhe/ibland/rec_dagenjagblev.htm

Mer om Marziyeh Meshkini:
http://www.makhmalbaf.com/persons.asp?p=ma


En annan iransk kvinnlig filmare är  Samira Makhmalbaf. Bara 17 år gammal debuterade hon med den kritikerrosade filmen "Äpplet".

En anledning till att hon kunde bli regisör och filmare var att hennes pappa, Mohsen Makhmalbaf, startade en filmskola för sin döttrar och för fler kvinnor enligt devisen:
"filmskapandet tillhör inte bara gamla män" .

Systern Hana Makhmalbaf slutade skolan tidigt och började istället studera för sin far och debuterade redan som 8åring med en film som förbjöds av censuren.
"- I vanliga skolan pratade lärarna om att man måste akta så att inte slöjan föll av, för då skulle man komma till helvetet. Hemma i vår skola fick vi lära oss om måleri, fotografi, film, litteratur och poesi." http://www.minou.nu/minou_7/f_makhmalbaf.htm

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback