Liberia har en kvinnlig president

När ska "världens jämställdaste land" Sverige få en kvinnlig statsminister?   Om 50 år?  Någonsin?
http://www.expressen.se/index.jsp?a=468554

Kommentarer
Postat av: Leif Sjöqvist

Var det bra för palestinierna att
Golda Meir var president i Israel?

Var Margareth Thatcher ett lyft för den
brittiska kvinnan?

Vem gladdes mest över Indira Gandhi?

Hur många liv hade Jajawardene på sitt
samvete i inbördeskriget mot tamilierna.

Din liberiska hjältinna är i klass med de
ovanstående.

Allt är inte guld som glimmar

Postat av: Anonym

Rätt skall vara rätt.
jajawardena skulle du nog gilla
då hon är en srilankesisk feminist

Chandrika Bandaranaike som är president
sedan evigheters evighet på Sri Lanka
och ansvarig för inbördeskriget mot
tamilierna är en helt annan historia......

2005-11-11 @ 02:06:55
Postat av: sidekick

Leif:
Jo, visst jag håller med dig om att kvinnliga ledare inte automatiskt är bättre eller godare ledare, och att kvinnliga ledare inte heller kan förväntas vara godare än manliga ledare. Ofta kan ju också en person från den underordnade gruppen som upphöjs användas för att legitimera partiets/bolagets politik som annars diskriminerar och bestraffar den underordnade gruppen - moderaterna blir ju eld och lågor när de hittar en tjej som har invandratoch är moderat och är villig att göra vad som helst för att hon ska komma fram och företräda dem, jag vet en tjej som har upplevt just detta. Just kvinnor, med allt gott som förknippas med kvinnligheten, blir bra för att dölja partiets manliga dominans och manligt dominerande värderingar och inge en falsk aura av mjukhet, omtanke om de svaga osv.

Condoleca Rice är ju ett exempel, som Chapelle skämtar om i sin ras-show där raserna slåss om att kändisar ska tillhöra just deras ras. De vita vill förhandla sig till Collin Powel men de svarta går bara med på det om de vita lovar att också ta med Condolleca Rice. Chapell sammanfattar: Condolleca Rice - given away by blacks. :)

Så har det alltid varit, för att kvinnor ska komma upp på höga poster måste de på ett eller annat sätt spela på männens villkor, invandrarna på de etniska svenskarnas villkor, så var det för de första kvinnliga läkarna osv.. Samtidigt tror jag att med en kvinna på en sån plats förhindras, oftare i alla fall än om det enbart är män, de allra jävligaste diskriminerande politiken som drabbar kvinnor.

Nånstans måste det börja. Sen vet jag att jag och flera kvinnor med mig ändå kan uppleva det som styrkande att se en kvinna, vilken som helst på en sån hög post, för att visa att också kvinnor klarar av såna höga poster. Det fyller en viktig symbolisk funktion oavsett om ledaren inte är den godaste.

2005-11-11 @ 13:40:59
Postat av: sidekick

Till den anonyme.- tack för tipset! hittade den här länken om henne, med lite boktips: www.cddc.vt.edu/feminism/Jayawardena.html
Det hamnar nästan på Att se och läsa-kategorin..

2005-11-11 @ 13:45:07
Postat av: Leif Sjöqvist

Det anonyme var undertecknad.
Det hängde liksom ihop.
Jag letar efter exempel där sakernas tillstånd
blivit bättre för att en kvinna kommit till
makten.
Svårt att hitta.
Jag tycker definitivt att man kan tillsätta
kvinnor på alla maktpositioner men om vi inte
samtidigt tittar på vad det är makten gör
blir det en rättvisa mellan det översta skiktet
av mänskligheten.
Om du idag ser dina systrar springa benen av sig
mellan dokysåpor och kirurgkniven eller springer
benen av sig för lite kläder på H&M , eller de ideologiska damerna Popova, Söderberg eller Abramsson vilka älskar liberala krig och rika
människor, kan du då inte känna att det behövs
något mer än bara kön för att göra revolt?

2005-11-11 @ 17:09:51
URL: http://leifsjoqvist.blogg.se
Postat av: sidekick

Jovisst det krävs mer för att göra revolt. Men jag vet att vänsterkvinnor ändå kan tycka att t.ex Margaret Thatcher var inspirerande i sin styrka, även om de samtidigt ogillar politiken hon stod för. Saker och ting är inte så enkla alltid, och som kvinna har du inte lika många förebilder eller variationer av kvinnlighet att vräka och välja emellan som när du är man och har det manliga ledarspektrat att inspireras av. Du har inte den manliga bredare levnadshorisonten (positiva och negativa val) som ger känslan av frihet (att välja mellan positivt och negativt) som män har. Men det kan nog vara svårt att inse den symboliska och känslomässiga betydelsen om en inte är kvinna som det kan ha för vissa kvinnor.

Jag har hört män, som på inget sätt är nazister, konstatera att Hitler var en väldigt bra retoriker. I en bedömning av en man går det att skilja mellan hans talang och hans känslor-värderingar-onda handlingar. På samma sätt som dömda våldtäktsmän till sportsjärnor kan komma undan med både det ena och det andra men de kommenteras fortfarande som mycket talangfulla stjärnor i sin sport.

Det verkar helt enkelt vara svårare, kanske speciellt för män (?) att kunna göra samma åtskillnad vad gäller kvinnor, kvinnors talanger är mer beroende av deras värderingar-åsikter-goda handlingar och kvinnlighet. Kvinnor är i första hand känslomänniskor i en utomståendes bedömning.

Saker och ting är inte alltid så enkla, kvinnor letar och längtar efter kvinnliga förebilder och också okvinnliga kvinnor som förebilder, tom destruktiva kvinnor, mer än bara fotomodeller och sångerskor som är "perfekta", eftersom kvinnor också är människor och söker en förklaring, igenkänning och normalitet för sina okvinnliga och destruktiva känslor. För att sammanfatta det hela, saker och ting är inte så enkla, människor är inte så enkla.

2005-11-11 @ 18:21:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback