Slöjan

Jag menar att slöjan måste förstås i sin omgivning. I en omgivning som Iran är slöjan mer förtryckande:
http://www.irandwr.org/svenska/2004-5/0408_till/parvin1.htm

17-åriga Asrin Fathi erättar om hennes kvinnliga vänner som tvingas ha slöja i Sverige.  http://www.irandwr.org/svenska/2004-5/0409/12345.htm?garen/Skrivbord

Hur gör vi för att hjälpa de som tvingas bära slöja utan att även straffa de tjejer som vill ha slöja? 

Några andra unga tjejer har en annan åsikt:

http://www.gd.se/Article.jsp?article=65875

"- Det finns de som är tvungna att bära sjal. Då är det förtryck. För mig är det frihet att kunna göra det, säger Ragda."

http://www2.unt.se/personligtkaktus/0,1697,AV_ID=316111-A=B,00.html

Slöjan kan innebära förtryck i Sverige också, men samtidigt är klimatet sånt att slöjan samtidigt enbart kan vara en religös symbol, inte en symbol för kvinnoförtryck, i Sverige i mycket större utsträckning.

Kommentarer
Postat av: Skånsk Redneck

Vad är din poäng? När man tvingas göra något under hot om våld är det förtryck, när man får välja själv är det frihet. No shit, Sherlock!

Postat av: sidekick

Vissa menar ju att slöja alltid är förtryck. Genom sitt särskiljande och skapande av genusordningen, eller som ett resultat av den. Att slöja alltid är förtryck för att den symboliserar kvinnan som alltid sexualiserad, som ett objekt, som något som därför måste döljas. Alltså att även sk "frivilligt" buren slöja är förtryck eller en symbol för förtryck.

Och den analysen har onekligen sina poänger. Men jag tror som sagt den analysen också är okonstruktiv i många sammanhang och dessutom sätter sig över många kvinnors egna tolkningar och upplevelser, vilket alltså blir svårt att kombinera med den feministiska grundsynen att underordnades egna erfarenheter ska tas på allvar.

Dessutom, så är också slöjan en politisk markör på andra sätt, en klassmarkör, en antirasistisk protest. Kanske överskuggar dessa betydelser den av slöjan som könsförtryck i många sammanhang?

Så det kan vara lite mer komplicerat än så Redneck.

2005-12-14 @ 18:35:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback